Hier heb je spijt van als je ouder wordt

Psyche & spiritualiteit door Anniek
Feestjes die je hebt gemist, opmerkingen die je beter niet had kunnen maken of situaties die je had moeten vermijden. Klinkt dit bekend? Dan herken je de volgende dingen waar je spijt van krijgt als je ouder wordt ook!
 
Zo heb je bijvoorbeeld spijt...
 
... Dat je niet stiekem naar meer feestjes bent geweest
Want jouw vrienden praten nog steeds over die poolparty van vier jaar geleden, waar jij niet heen kon gaan omdat het niet mocht van mama. 

... Dat je nog niet serieus bent begonnen met geld sparen
De cijfers van jouw bankrekening zijn roodgekleurd en je hebt hoe ouder, hoe meer vaste lasten. Was je maar eerder begonnen met sparen!
 
... Dat je je altijd druk hebt gemaakt over wat mensen van je vonden
Je analyseerde elk detail van jezelf. Je haar, je kleding, je lengte, je gewicht... Nu besef je dat je de tijd die je kwijt was aan piekeren niet meer terugkrijgt. En dat is kut, want eigenlijk is het helemaal niet belangrijk wat andere mensen van je denken.
 
 
... Dat je niet eerder bent begonnen met sporten en gezond eten
Naarmate je ouder wordt, zul je merken dat het lastiger is om gezond te leven. Je hebt minder tijd, energie en geld en je lichaam wordt ook eigenwijzer. Buikspieren? Wat zijn dat en waar kun je ze kopen? 
 
... Dat je niet genoeg reizen hebt gemaakt
Als je eenmaal begint met werken heb je slechts een beperkt aantal vakantiedagen. Ook krijg je steeds meer verantwoordelijkheden en dat betekent dat je veel minder tijd hebt om te reizen. Je hebt spijt dat je de wereld niet hebt verkend toen je nog jong en vrij was. 
 
... Dat je niet genoeg kansen hebt genomen
Die ene leuke jongen waar je niet tegen durfde te praten, de baan die je niet aannam omdat het in het buitenland was of die geliefde sport waar je toch mee stopte. Je kunt jezelf nu wel voor je kop slaan omdat je niet genoeg kansen hebt genomen. Nu is het te laat. 
 
... Dat je je wenkbrauwen vroeger te veel hebt geplukt
Dit is een klassieke fout. Je dacht dat het mooi stond om als zestienjarige hele dunne wenkbrauwen te hebben, maar nog nooit zat je zo fout. Je wacht nu nog steeds tot die haartjes teruggroeien en je bent inmiddels tien jaar verder!
 
... Dat je op je 16e toch stiekem die tatoeage hebt genomen
Nadenken? Dat deed jij niet. Jij moest en zou dat hartje of die bloem op je enkel of pols krijgen. Dat pa en ma het daar niet mee eens waren, gaf je alleen maar meer reden om het te doen. 
 
 
... Dat je je schaamde voor je ouders
Als jij je vader belde om je op te halen van het schoolfeest beval jij hem om ver buiten het hek te wachten. En als je moeder je ergens moest afzetten stapte jij minstens één straat eerder uit, zodat niemand haar zou zien. Inmiddels snap je niet waarom jij je ooit hebt geschaamd voor je ouders, want ze zijn er altijd alleen maar voor je geweest. 
 
... Dat je niet vaker op bezoek ging bij je opa en oma
Nu je grootouders er niet meer zijn, heb je er spijt van dat je ze niet vaker hebt gezien. Je ging er altijd zuchtend en steunend naartoe, maar beseft nu dat je een heleboel wijze woorden en warme knuffels hebt gemist.
 
... Dat je niet hebt gewacht tot je klaar was voor seks
Jouw eerste keer met die vlotte prater leek een goed idee, maar je hebt er alleen maar spijt van gehad. Je vond hem niet leuk en het was niet lekker, maar op dat moment dacht je dat dit het was. 
 
... Dat je je hebt laten ompraten door foute vrienden
Dure aankopen, random zoenpartijen of seksuele acties waar jij je niet bij op je gemak voelde. Nu je ouder bent, heb je spijt als haren op je hoofd dat je je toentertijd hebt laten ompraten door je 'vrienden'. Later kom je erachter dat ze helemaal niets om jou gaven en denk je vaak 'had ik maar nooit...'. Maar ja, als hadden komt, is hebben te laat.
 
 
... Dat je iets wel of niet hebt gekocht
Heb jij nog steeds spijt dat je dat ene shirtje nooit hebt gekocht? Of dat je juist wel iets hebt gekocht waar je helemaal niets aan had? Je bent niet de enige! Bijna 6,5 miljoen Nederlanders kopen weleens iets waar ze achteraf spijt van hebben. En 3,5 miljoen mensen kopen iets waar ze geen geld voor hebben. Dus in het vervolg iets beter nadenken voordat je iets koopt?

... Dat je iets niet hebt gezegd of gedaan
Je had graag iets willen zeggen tegen die vervelende gozers in de trein en je had stiekem toch wel willen bungeejumpen op vakantie. Maar je slikte je woorden in en weigerde de sprong. En daar heb jij nog steeds spijt van. 
 
... Dat je je anders voordeed dan je was
Jouw jongere zelf wilde graag indruk maken op andere mensen en daarom deed je je soms anders voor dan je was. Zo gedroeg je je dommer in de klas, omdat je niet een stuud wilde worden genoemd en zoende jij ook ieder weekend met een andere jongen, omdat je anders op maandag de enige was zonder verhaal. Nu weet je dat al deze dingen dom en overbodig waren. Je bent prima zoals je bent en jouw echte vrienden weten dit ook. 
 
... Dat je te lang bij een vriendje bleef waar je niets voor voelde
Want je was bang dat je alleen zou achterblijven en die angst hield je in zijn greep. Nergens voor nodig, realiseer je je nu. 
 
 
... Dat je bent begonnen met roken
Toentertijd dacht je dat het stoer was, maar dat was natuurlijk niet waar. Inmiddels zit je vast aan een verslaving die je handenvol met geld kost en wens je dat je niet al op je vijftiende aan die sigaret had gelurkt. 
 
... Dat je niet verder hebt geleerd
Eigenlijk had je nog wel een master willen doen of een extra cursus willen volgen, maar je overtuigde jezelf ervan dat je dat altijd nog kon doen. Nu werk je vijf dagen per week en lijkt het er niet op dat je ooit nog terug zal gaan naar school. 
 
... Dat je bang was om 'ik houd van je' te zeggen
En dat heeft je misschien wel een paar goede relaties gekost... Jij was bang om je kwetsbaar op te stellen, maar inmiddels weet je dat je af en toe gewoon die sprong moet wagen. Je hebt niets te verliezen!
 
Wat zijn dingen waar jij spijt van hebt?