Je kunt beter niet spontaan seksen

Intiem door Mariëlle
Ja hoor, seks komt altijd spontaan. Geloof je het zelf? Op je eerste date misschien. Verder plan je - uitzonderingen daar gelaten - je seksmomenten (onbewust?). En dat kun je het beste op deze tijden plannen volgens onderzoek.

Jeetje, is het alweer twee weken geleden dat jullie het stomend heet hebben gemaakt tussen de dekens? Dat is niet oké. Daar moet verandering in gebracht worden. Meteen als je thuiskomt scheur je de kleren van zijn lijf. Dat is het plan. Maar eenmaal thuis ben je kapot van de zware werkdag. Even chillen en dan. Of ja, je hebt ook mega honger en op een lege maag kun je ook niet zo goed seksen. Niet als je je gedachten niet wilt laten afdwalen naar een flink bord dampend eten. Na het eten? Dan zit je vol. Een uurtje na het eten? Onderzoeker Paul Kelley legt uit op welke tijden je, afhankelijk van je leeftijdsfase, het beste je bed-workout kunt inplannen.


Oermens, wrauw
Er schuilt nog altijd een oermens in ons moderne mensenlijf. Zonlicht heeft nog altijd grote invloed op ons. En de beste tijd om seks te hebben verandert naar mate we ouder worden, zegt dr. Paul Kelley.

Invloeden van sekstijden
Paul Kelley deed klinisch onderzoek aan het Sleep and Circadian Neuroscience Instituut van de Universiteit van Oxford. Mensen in een relatie seksen vaak liever wanneer ze vrij zijn, op vakantie bijvoorbeeld. Dan wordt hun ritme namelijk niet verstoord door externe factoren en verplichtingen zoals werken. Maar dan zijn natuurlijk uitzonderlijke situaties die zich niet dagelijks voordoen.


Seksen doe je dan
In het dagelijks leven werkt het anders dan op vakantie. Deskundigen op dit gebied zeggen daar het volgende over: Twintigers kunnen op elk moment van de dag zin hebben in seks. Dr. Kelley geeft aan dat 15:00 uur voor een twintiger de beste tijd is om van bil te gaan, omdat hun energie dan op het hoogtepunt is. Voor dertigers is 08:20 uur het ‘gouden’ uurtje. Zonlicht verhoogt namelijk het testosteron bij mannen en vrouwen en daardoor worden de hersenen aangestuurd dat ze zin hebben in seks. Veertigers zijn meer van de avondseks, zo vlak voor het slapen gaan. 22:20 uur schijnt voor hen de beste tijd te zijn, omdat ze dan beter kunnen ontspannen. De vijftigers knallen twintig minuten eerder. Voor vijftigers zijn de ochtenden te druk voor seks en daarom is 22:00 uur een betere timing. Zestigers en zeventigers zoeken de perfecte balans tussen het avondeten en de nachtrust. Om stipt 20:00 uur kunnen zij het beste intimiteit zoeken bij elkaar. Heel leerzaam dit.

En wie durft nu nog te zeggen dat hun vrijpartijen spontaan zijn?