Heb jij last van post-seks blues?

Intiem door Anniek
Je hebt een stomende vrijpartij achter de rug met je lover en jullie liggen nog even na te genieten in elkaars armen. Toch voel je je om een of andere reden een beetje down en ongelukkig. Daar is nu een verklaring voor gevonden!
 
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bijna de helft van de vrouwen de zogenaamde post-seks blues ervaart. Dit houdt in dat je je na de seks depressief, melancholisch of agressief kan voelen, ongeacht of de seks goed was of niet.
 
 
Oorzaak
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 230 seksueel actieve vrouwen tussen de 18 en 55 jaar. Ze kregen vragen over hun seksleven en hoe vaak ze negatieve emoties ervoeren na de seks. Zeker 46 procent van de vrouwen gaf aan zich ten minste één keer in haar leven down te hebben gevoeld na een vrijpartij. Eén op de 20 vrouwen gaf aan de gevoelens meerdere keren te hebben gehad in de weken voorafgaand aan het onderzoek. 
 
De oorzaak van de post-seks blues heeft niets te maken met hoe je bedpartner presteert - al is goede seks natuurlijk altijd fijn. De negatieve emoties komen volgens de onderzoekers voort uit evolutie en persoonlijke geschiedenis. Zo lopen vrouwen die ooit seksueel zijn misbruikt meer risico op een slecht gevoel na de seks. Dit komt doordat ze eerder een relatie aangaan waarin ze niet altijd controle kunnen uitoefenen.
 

Vier uur
Ook tweelingen hebben een verhoogd risico op post-seks blues, net zoals vrouwen die zich tijdens de seks extreem identificeren met hun partner. Na de seks ervaren ze dan als het ware een loskoppeling van die persoon, wat resulteert in onder andere angstige gevoelens. De post-seks blues kan volgens de onderzoekers tot ruim vier uur na de seks duren.
 
Heb jij ooit post-seks blues ervaren?