Beauty / Gezicht
Gezicht

Waarom we gemengde gevoelens hebben over de kapper


De een zit na 6 weken weer in de kappersstoel voor een knipbeurt en de ander laat haar haren 6 maanden ongerept voordat ze überhaupt belt voor een afspraak. Of je nu vaak gaat of niet, élke vrouw heeft gemengde gevoelens over de kapper…

Weken voor je dé afspraak maakt, nestel je je op de bank en speur je duizenden Pinterest boarden af op zoek naar de meest sublieme kapsels. Ga je voor een andere kleur? Zwaai je je lange lokken gedag? Of ga je toch maar weer heel veilig voor het gebruikelijke ‘alleen de puntjes, graag’-kapsel? Na lang wikken en wegen ben je eruit en bel je de kapper op. Ze hebben vandaag nog wel een plekje voor je. Het woord 'fijn' glipt zo uit je mond, maar wanneer je ophangt vraag je je af of je het eigenlijk wel zo fijn vindt. Naar de kapper gaan zorgt voor heel wat gemengde gevoelens, namelijk…

Je kunt na een bezoekje aan de kapper bijna faillissement aanvragen. Ammehoela, wat is dat duur zeg! Máár dan zijn het wel vakkundige personen die je haar onder handen nemen.

Bij de kapper kunnen ze precies de kleur creëren die jij graag in je lokken wilt. Ideaal! Maar bij de Kruidvat kun je een kleuring kopen voor nog geen tientje.


Kappers vragen altijd, wij herhalen: altijd, meer geld voor het kappen van vrouwenmanen dan die van mannen. Lekker dan! Maar: je wilt ook niet dat dat oude dametje dat zichzelf thuiskapster met één tarief jou onder handen neemt. Dan maar even met de ogen dicht de pinpas door het apparaat halen.

Bij de kapper vergeten ze geen één haartje te verven. Geen lapjeskateffect voor jou dus. Maar: ze vragen hier wel mooi even langhaartoeslag voor. Hállo hé!

Er wordt altijd spul in je haar gesmeerd dat helemaal niet fijn voelt. Maar als je dan in de spiegel kijkt snap je wat de bedoeling achter het semi chemische goedje was. Je haren shinen als die van Blake Lively. Maar: bij de kapper blijkt een flacon van 10 milliliter wel effe 20 euro te kosten.

Je hebt het gevoel lekker sociaal te doen met de desbetreffende coiffeur. Maar: soms praten ze je de oren van het lijf zonder aan te voelen dat het jou helemaal niet kan schelen dat kleine Henk zelf z’n veters kan strikken.


De kapper en jij hebben een totaal andere definitie van puntjes. Terwijl jij 5 centimeter al redelijk heftig vindt, knipt ze zo twee meter van je lokken af! Nou ja, twee meter, gevoelsmatig dan. Maar: eerlijk is eerlijk. Je haar is dan wel weer gezond.

Als je haren van een likje verf worden voorzien door de kapper, wordt het altijd grondig uitgespoeld waardoor je geen nare verfvlekken in je kleren krijgt. Maar: is water is nooit op de juiste temperatuur. Of je hoofdhuid wordt weggeschroeid of je hoofd verandert in een enorme ijsklont. En op een of andere manier zijn er altijd waterdruppels die de weg naar jouw nek en rug weten te vinden. Dat gebeurt jou thuis dan weer niet.

Vaak brengt de kapper je haar op een manier in model zoals je dat zelf nóóit zou doen. Maar: het blijft dan niet onopgemerkt dat je naar de kapper bent geweest. En dat is vaak ook wel leuk om te horen. 

Wat vind jij de grootste voor- en nadelen van de kapper?