Vrouwen met dít figuur hebben meer vreetbuien

Lichaam door Anniek
Zes chocoladekoekjes? Die gaan er bij jou echt wel in. En die zak chips kan er ook nog wel bij. Tijdens een vreetbui verlies je alle controle over jezelf. Maar wist je dat vrouwen met een bepaald figuur meer vreetbuien hebben?
 
De meeste vrouwen hebben in hun leven wel een keer een vreetbui meegemaakt. Gewoon zo'n bui waarin je zonder aarzelen de hele inhoud van de voorraadkast in je mik schuift. Snoepjes, koekjes, Nutella rechtstreeks uit de pot: het maakt je helemaal niet uit. En hoewel bijna iedereen het wel zal herkennen, is er toch echt één groep vrouwen die meer risico loopt op vreetbuien.

Controleverlies
Uit onderzoek van de Drexel University in Philadelphia is gebleken dat vrouwen met een appelvormig figuur meer vreetbuien hebben dan vrouwen met een ander figuur. En niet zo'n klein beetje ook: vrouwen met het appelfiguur lopen 53(!) procent meer risico op controleverlies tijdens het eten.
 
Hoe kan dat dan?
Volgens de onderzoekers van de universiteit bestaat er een verband tussen vetverdeling op het lichaam, iemands zelfbeeld en verstoord eetgedrag. Vrouwen met een appelvormig figuur zijn vaak niet tevreden over hun lichaam. Dit negatieve zelfbeeld zorgt ervoor dat hun eetgedrag uit balans raakt. Omdat vrouwen met een peervormig figuur en een zandloperfiguur meer tevreden zijn over hun lichamen, komen zij er in dit scenario aanzienlijk beter vanaf. 

Ideale figuur
De onzekerheid van appelvormige vrouwen over hun figuur is waarschijnlijk ontstaan dankzij de idealen van de westerse wereld. Het zandloperfiguur wordt vaak bestempeld als het 'ideale' figuur voor vrouwen. Dit legt een hoop druk op vrouwen die hier niet aan voldoen en maakt ze onzeker over hun lichaam. Deze ontevredenheid kan leiden tot controleverlies tijdens het eten en dus tot vreetbuien. Appelvormige dames hebben het dus niet makkelijk, maar hé: een avondje lekker vreten is af en toe gewoon een must. Daar hoeft niemand zich voor te schamen!
 
Loop jij ook meer kans op vreetbuien?