Zo voorkom je misselijkheid tijdens de feestdagen

Eten door Anniek

We hebben het al honderd keer gezegd, maar we roepen het nog een keer: het is kerst! Heel veel eten staat er bij ons op het menu, maar wij zien de bui(k) al hangen. Lees hier hoe je misselijkheid door teveel eten tegengaat!
 
Kerst is gezellig, leuk en fantastisch. Maar weet je wat nog beter is dan kerstbomen, de kerstman en quality time met je familie? Juist: het eten! Wij beginnen nu al met kwijlen als we denken aan al het lekkers dat er met kerst op tafel staat. En onze darmen beginnen nu al te rommelen, want 'derde' kerstdag brengen we meestal op de pot door. Veel en vet eten gaan nu eenmaal niet zo goed samen. Maar wij hebben dé tips om misselijkheid door too much food te voorkomen!


 
Eet niet duizend dingen door elkaar
Ja, hè, hè, dat is toch logisch? Nou, inderdaad. Maar zeg even eerlijk: doe jij verstandig met kerst? Nee, dat dachten we al. Tijd om daar dit jaar verandering in te brengen. Schep in plaats van gehaktballetjes, ham en friet eens alleen ham op. Of friet, want dat is het lekkerst. Je buikje zal je bedanken dat je niet alle vette rotzooi door elkaar gooit. 
 
Ga niet alleen voor de vette, ongezonde dingen
Schep ook eens wat groen op je bord. En nee, dat is niet saai. Groente kan namelijk ook heel lekker zijn. Maak een aantal heerlijke salades klaar waar je van kunt smullen en laat die in cola gemarineerde spareribs een keertje staan. Heel moeilijk, we weten het. Maar niet onmogelijk.
 
Schep niet in één keer grote hopen op je bord
Ga in plaats daarvan voor kleine porties. Als je veel eten op je bord hebt liggen, ben je namelijk eerder geneigd om alles op te eten. Bedankt mam, dat je me altijd hebt geleerd om mijn bord leeg te eten.
 
Kauw je eten langzaam en weloverwogen
Ongeveer 20 minuten nadat je vol zit geven je hersenen pas het seintje dat je moet stoppen met eten. Langzaam kauwen zorgt er dus voor dat je eerder doorhebt dat je genoeg hebt gehad en dat je je bestek moet neerleggen.


 
Vermijd sterk gekruide gerechten
Die pittige curry is vast heel lekker, maar daar is je binnenste het dus niet altijd mee eens. Ga daarom voor een gerecht waar minder kruiden in zitten. Zo breng je 'derde' kerstdag voor de verandering door op de bank in plaats van het toilet. Is ook weleens leuk.
 
Drink niet te veel koffie en/of alcohol 
En drink dat laatste zeker niet op een lege maag. Tenzij je graag om één uur 's nachts samen met de kerstboom op de grond wil liggen, omdat je dacht dat je je lover een knuffel gaf.
 
Maar drink vooral wel heel veel water!
 
Beweeg! 
Ga met z'n allen een wandeling maken (door de sneeuw, al ligt dat er waarschijnlijk toch niet) of waag een dansje op de hitsong 'All I want for Christmas'. Elke vorm van beweging telt!


 
Sla amuses, gerechtjes tussendoor en het dessert eventueel over
Heel saai ja, maar wel verstandig als je je kiplekker wilt blijven voelen. Wij hebben vertrouwen in je. You can do it!
 
Hoe voorkom jij misselijkheid tijdens de feestdagen?