Waarom je het niet kunt vinden met je schoonmoeder

Relaties door Sabine

We hebben allemaal weleens een momentje waarop je je afvraagt hoe je schoonmoeder in hemelsnaam zo’n fantastische jongen op de wereld kan hebben gezet. Je vriend is geweldig, maar zijn moeder is nogal een feeks.

 
Het moment dat je je schoonmoeder ontmoet kan veel doen voor je relatie. Wanneer ze een leuk mens is, mag je van geluk spreken. Maar natuurlijk is die van jou een echte smother-in-law. Ben je mooi klaar mee. Om deze redenen kun je het echt niet vinden met de vrouw die jouw vriend op de wereld heeft gezet.

Alles doet zij beter

Wanneer jij op de stoep staat met een heerlijke bijdrage voor het kerstdiner, trekt ze haar neus al op voordat ze het überhaupt heeft geprobeerd. En wanneer ze toch een klein vorkje meeprikt, roept ze al meteen dat haar souflé veel beter is. Thanks for the support, mommy dearest… 
Ze is een bemoeial

Hoewel ze al duidelijk heeft gemaakt dat ze jou nu niet bepaald de ideale schoondochter vindt, wil ze wel continu weten waar je mee bezig bent. Loop je met een studiegenoot door de stad, wil ze weten wie die jongeman was. En ben je vijf minuten te laat voor een afspraak, wil ze precies weten waardoor je werd opgehouden. Afschuwelijk!

Ze ziet haar zoon enkel als háár zoon

En dus niet als jouw vriend. Hoe zich dat uit, is niet bepaald een pretje. Zodra jullie het hebben over jouw vriend (en dus vervelend genoeg haar kind), blèrt ze al meteen dat je vriend helemaal niet van blauw houdt. Want ‘wie kent haar zoon nu al zijn hele leven’?  Verschrikkelijk wanneer schoonmoeders dat zeggen!

Ze stelt je voor als ‘een vriendin van’

Je vriend stelt voor dat jij en zijn moeder een keer samen gaan lunchen om een beetje de moeder-schoondochter band te creëren. Je kijkt er als een malle tegenop omdat je er echt geen zin in hebt. En wanneer zijn moeder een bekende tegenkomt in de stad en jou voorstelt als ‘een vriendin van’, ben je er helemaal klaar mee. Jij bent dus dé vriendin, hè. DÉ VRIENDIN. 
Ze maakt er een big deal van dat jullie samenwonen voor het huwelijk

Jij bevindt je ergens in de zevende hemel wanneer je lover vraagt of je bij hem in wilt trekken, maar je wordt met grof geweld van je wolk getrapt wanneer zijn schoonmoeder haar ongenoegen uit. Dat vindt ze dus helemaal niets, samenwonen voor het huwelijk. Op familievakanties geeft ze dan ook niet bepaald subtiel aan dat ze liever wil dat jullie apart slapen. Dat ze zelf al zwanger was van je vriend voordat er een ring om haar vinger werd geschoven, is natuurlijk een héél ander verhaal.

Ze geeft je geen kans

Dat ze je niet mag, is tot daaraan toe. Dat is al rot genoeg. Maar dat ze je niet mag voordat ze je een kans heeft gegeven, is gewoon ontzettend kaa uu tee. Pardon our French. Ze heeft het nog altijd over de perfecte ex-vriendin van je vriend. Die was zó geweldig. Dat je vriend niet meer gelukkig met haar was, wil ze niet horen.  
 
Ze is gewoon een beetje dom

Continu beland je met haar in discussie. En je probeert je volwassen te gedragen, maar wanneer ook zij dit niet doet en al snel haar stem verheft en je niet laat uitpraten, ben je toch al snel geneigd dat ook te doen. Uiteindelijk laat je het er maar bij. Een discussie voeren, laat staan winnen, met iemand die dommer is dan jij, is gewoon niet mogelijk. 
Ze vindt jou niet goed genoeg voor haar kleine jongen

Geen enkele chick is goed genoeg voor haar jongen. Best triest, want geen enkele moeder wilt toch dat haar zoon alleen sterft? Maar in elk kleine dingetje laat ze weten dat ze jou niet goed genoeg vindt voor haar zoon. Ze maakt van elke mug een olifant en kan niet zien dat je haar zoon echt gelukkig maakt.

Ze speelt jullie tegen elkaar op

Je hebt weleens een discussie met je lover. Dat is helemaal niet erg, als jullie er maar uitkomen. Maar wanneer die discussie toevallig start wanneer je je onder haar dak bevindt, zijn de rapen gaar. Ze bemoeit zich er maar wat graag mee waardoor je vriend een beetje in tweestrijd zit. Zijn moeder maakt er maar wat graag gebruik van door hem emotioneel te chanteren. Want ‘wie weet het nu beter?’ Zijn bloedeigen moeder? Of zijn vriendinnetje dat hij drie maandjes kent?

Waarom heb jij op z’n zachts gezegd een hekel aan je schoonmoeder?