6 kersttips hoe je de vakantie kunt doorkomen na narcistisch misbruik

Relaties door Charlotte
De kerstperiode is vaak pijnlijk als je uit een relatie komt waar narcistisch misbruik de orde van de dag was. Juist dan komen de gevoelens van het gemis en het idealiseren vaak weer naar boven. Hoe kom je deze tijd door?
 
Narcisten kunnen juist in de periode van Kerst en Nieuwjaar heel veel onrust teweeg brengen. Zij weten dat je juist in deze periode erg kwetsbaar en eenzaam kunt zijn, waardoor het gemis groter is dan op andere momenten. Het kan ook zo zijn dat ze juist in deze feestdagen moeilijk gaan doen als het gaat om co-ouderschap of andere zaken met betrekking tot de kinderen. 
 
 
Illusie
Juist in het vakantieseizoen gaan veel mensen na een relatie met narcistisch misbruik mijmeren over hoe leuk en geweldig de narcist het wel niet zal hebben en hoeveel plezier de narcist heeft. Dit maakt het nog pijnlijker en moeilijker om deze dagen door te komen. Want juist deze gedachten zorgen voor nog meer emotionele pijn en het gemis en verlies van de illusie van “dat wat had kunnen zijn”. 
 
Om deze moeilijke Kerst- en Nieuwjaarsperiode door te komen, hebben we 6 kersttips op een rijtje gezet.
 
1. Het kan zo zijn dat de narcist contact met je opneemt, door middel van het sturen van een mailtje, kaartje of wat dan ook. Hoe moeilijk het ook is, ga hier niet op in en niet in mee. Laat je niet meeslepen door sentimentele gevoelens en emoties, houd beide benen op de grond en onthoud dat deze ex-partner niet goed voor je is. 
 
2. Probeer alle pijnlijke gevoelens te doorvoelen. Juist deze vakantie kan een perfecte tijd zijn om dit te doen. Dit is zo belangrijk, omdat de emoties anders niet optimaal verwerkt worden en dus terug zullen blijven keren.
 
3. Gebruik je gevoel van eenzaamheid als een gelegenheid om je te richten op je ”zelf” en je eigenliefde te ontwikkelen. Er is op dit moment niemand anders dan jij die de liefde aan je eigen ik moet geven en dit ook moet leren ontwikkelen. Dan ontwikkel je een gezond en authentiek gevoel van eigenwaarde.
 

 
4. Probeer de pijnlijke gevoelens niet te overwinnen, maar er gewoon te laten zijn. Hang er geen tijdslimiet aan. Laat de pijn uit je lichaam vrij en juist dat zal zorgen voor een sneller herstel.
 
5. Kom in contact met mensen die gezond, positief en ondersteunend voor je zijn. 
 
6. Schrijf nieuwe doelen op voor het nieuwe jaar; Wat is belangrijk voor je? Wat wil je bereiken in het nieuwe jaar? Hoe wil je dat jouw leven er de volgende Kerst en Nieuwjaar uitziet?
 
Twijfel niet aan wat je kunt en aankan. Als je je emoties echt durft te doorleven en doorvoelen, zul je je beter dan ooit voelen. Leg de focus deze dagen op je eigen ik en gebruik het nieuwe jaar als een jaar met nieuwe groeimogelijkheden!
 
Voor degenen die een relatie waarin narcistisch misbruik voorkwam ver achter zich hebben liggen, geniet van deze dagen! Geniet en vier dat je vrij bent en je eigen ik terug hebt gevonden en authentieker en krachtiger bent dan ooit tevoren!
 
Ik wens iedereen een hele liefdevolle Kerst toe en een krachtig en veilig, gezond en gelukkig Nieuwjaar!

Veel liefs,

Charlotte 
 

_________________________________________________________________________________

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.