Deze ergernissen hebben we allemaal tijdens kerst

Vrije tijd door Sabine

Most wonderful time of the year? Ja hoor, het eten is fantastisch en de boom is mooi, maar vaak houd je wel een hoge bloeddruk aan de feestdagen over. En dat komt niet door dat zoute, vette eten maar door de volgende kerstergernissen…

 
Kerst is een tijd die je doorbrengt met familie en vrienden. Hartstikke leuk om je oom, die je maar twee keer per jaar tegenkomt op andere familiegelegenheden, weer eens te zien, maar kerst is niet alleen maar gezelligheid. Ook leer je hoe goed je bent in het opkroppen van je frustraties. Want tijdens Kerstmis erger je je wel aan het een en ander, bijvoorbeeld aan…  

… Tante Bep die mekkert over je liefdesleven. ‘Nog altijd single?’ Ja tante, nog altijd single…

… Je broer die weer eens zijn best niet heeft gedaan voor kerstcadeaus waardoor jij eindigt met een boek dat je thuis al op de boekenplank hebt staan.
 
… Zogenaamde culinaire hoogstandjes zoals Foie Gras. Jij hoeft die vreemde baksels niet. Wat is er mis met een simpele rollade? 

… Jaagverhalen. Aanhoren hoe oom Henk Bambi heeft neergeschoten en ‘m daarna zelf nog even ‘kookklaar’ heeft gemaakt, is nu niet jouw idee van het kerstgevoel.
 
… Cliché kerstfilms. Met het hele gezin gezellig voor de buis na het nuttigen van het kerstdiner klinkt als een goed plan, maar natuurlijk wordt dan een film getoond die je al twintig keer hebt gezien. En wordt die film nog zes keer onderbroken door een kwartier reclame.  
 
… Dronken familieleden. Jouw visite ziet kerst natuurlijk als excuus om al rond half 11 ’s ochtends aan de zuip te gaan.
 
… Lamlendig vol zitten. We houden nu eenmaal van eten, dus we zeggen zo’n beetje nergens nee tegen. Zeker niet met kerst. ’s Ochtends begint het al met een stevig ontbijt, gevolgd door een flinke lunch en daarna kun je om zes uur ook nog eens 7 gangen naar binnen spitten.

… Natte kerstzoenen. Vooral de 50+ man is goed in het planten van deze zoen op je wang.
 
… Na het kerstdiner kun je niet zomaar op de bank ploffen om uit te buiken, maar moet je netjes aan tafel zitten tot al de gasten klaar zijn om van tafel te gaan.
 
… De enorme berg afwas. Al dat eten moet natuurlijk worden bereid. Hiervoor heb je tien pannen nodig, drie spatels, twee gardes, vier snijplanken en ga zo maar door. Daarnaast er wordt zoveel gegeten dat de hele bestekla op tafel ligt inclusief de bijpassende borden en glazen. Met die afwas ben je minstens een uur bezig. En niemand biedt aan om te helpen.

… Gebrek aan complimenten over je nieuwe outfit. Want niemand merkt ‘m op, omdat íedereen een nieuwe outfit aanheeft. Voor zover jouw shine-moment.


 

… Flauwe grappen. Door één van de gasten wordt altijd wel een flauwe grap gemaakt. Zo eentje die iedereen grappig vindt, maar wel even ten koste van jouw reputatie gaat. Thanks, hè.
 

… Eten dat al op is wanneer jij wilt pakken. Gasten eerst werd je vroeger verteld. Maar het is wel de kip waar jij twee uur over hebt gedaan…

… Zo vol zitten dat het toetje niet meer past. Toetjes zijn heilig!

… Carpoolen met iemand die nog niet weg wil. Ongeduldig en knikkebollend wacht je af tot diegene eindelijk aankondigt maar weer eens richting huis te gaan.

Waar erger jij je aan tijdens kerst?