Waarom 30 worden beter is dan 20

Lifestyle door Mariëlle
Als je dacht dat het leuker is om 20 te worden, dan zit je er flink naast. Want 30 worden is stukken fijner, maar dit kun je alleen maar weten als je het (bijna) hebt meegemaakt. Twintiger, dream on. Je komt er wel achter!

Dertig is het nieuwe twintig en als we massaal zo door blijven gaan met gezond leven voelen we dat met veertig worden ook zo en met vijftig worden misschien ook wel. Pas als je de dertig aantikt kom je erachter dat je als twintiger nog maar een guppy was die nog zoveel moest leren en zoveel keuzes moest maken. Ook al dacht je toen dat je het leven inmiddels wel snapte, je wist er de ballen van. Daar kom je nu ook achter. Nee, 30 worden is echt stukken beter dan 20 worden. En wel hierom:


Je financiën staan er een stuk rooskleuriger bij

En dan bedoelen we niet roodkleuriger. Nee, de laatste keer dat jij in het rood stond, was toen je huur per ongeluk drie keer was afgeschreven en je loon nog niet was uitbetaald. Je hebt echt heel veel meer geld dan toen je twintig was. Toen wist je nauwelijks wat geld was, want toen was het al op voordat je het überhaupt gezien kon hebben. Rond je dertigste kun je lekker cashen. Dertig worden is alleen al beter omdat de verjaardagspartijtjes die je kunt geven veel beter zijn.

Je leven is stabiel

Relatie, baan, vrienden, huisje, beestje. De onzekerheden uit je leven zijn weggepoetst. Waar je toen je twintig werd nog drie keer per jaar verhuisde, omdat je antikraak woonde, ga je nu drie keer per jaar op vakantie en heb je een vaste plek om na elke vakantie weer terug te keren. Door die vaste plek hoef je ook niet steeds weer opnieuw vrienden te maken. Inmiddels heb je de rotte appeltjes uit je omgeving laten wegrotten en heb je alleen nog maar mensen om je heen van wie je écht gelukkig wordt. Vrienden die bij je passen en met wie je, wat jou betreft, de rest van je leven leuke dingen doet.


Je hebt de moeilijkste keuzes in je leven al gemaakt

Welke opleiding ga je doen? Welke richting ga je op? Bij welk bedrijf wil je werken? Waar wil je wonen? Wil je wel of geen kinderen? Vanaf welke leeftijd wil je dat proberen? Koop je een huis of blijf je nog even huren? Houd je je maandlasten laag zodat je kunt sparen of wil je liever volop van het leven genieten en alles van je bankrekening halen? Wil je wel of geen vaste relatie? Je hebt alles al overwogen en daardoor ook al keuzes gemaakt. Nu kun je eindelijk eens genieten van het resultaat van die keuzes.

Je hoeft (in de meeste gevallen) nooit meer tentamens te maken

Punt.

Je weet inmiddels een beetje hoe het leven in elkaar steekt

Je weet dat je dik wordt als je veel vreet en dat je niet meer sixpack dan die van de Appie met je meesleept als je niet beweegt. Je weet inmiddels ook heel goed wat de gevolgen zijn van drank. Dat soort dingen heb je al ervaren. En niet één keer hoor. Nee, je weet zeker wat die dingen met je doen, want je mag jezelf inmiddels wel ervaringsdeskundige noemen.


Je weet een beetje wat je wel en niet kunt zeggen tegen mensen

Als je in de twintig bent zoek je nog grenzen op. Zeg je de verkeerde dingen tegen de verkeerde personen en ervaar je de consequenties. Poepchinees klinkt heel onschuldig. Totdat je het tegen je baas zegt. Dan blijft er weinig onschuld meer over.

Je hoeft je tegenover niemand meer te bewijzen

Als jij de vrijdagavond liever op de bank doorbrengt dan op de bar, kun je dat gewoon eerlijk zeggen en is er niemand die jou saai vindt. Iedereen begrijpt het. Dat is toch heerlijk?!

Je seksleven is beter!

Inmiddels heb je ervaring opgedaan met al je personal trainers door de jaren heen en nu heb je de beste krent uit de pap geplukt. Je weet precies hoe het lichaam van een ander werkt en je weet zelf wat je lekker vindt. Je durft te blijven experimenteren, hebt minder schaamte en je kunt aangeven wat je wel en niet lekker vindt zonder iemand daarmee voor het hoofd te stoten.

Vind jij 30 worden ook beter dan 20 worden?