Zijn baarden goed voor je gezondheid?

Sport & gezondheid door Mariëlle
Eerst lees je overal dat je nog beter een plee kunt likken dan met een bebaarde man kunt kussen en nu zouden baarden ineens weer goed zijn voor de gezondheid? Halleluja! Nieuw onderzoek wijst uit hoe gezond baarden voor je zijn.

Dit is echt het aller-aller-aller-ALLERbeste nieuws van de dag! Heb je heftige blaasontsteking of een andere bacteriële toestand waar je vanaf wilt? Sleur een man aan z'n baard je aura binnen. Volgens de BBC zou dat namelijk een prima vervanger zijn van antibiotica. Nou, liever zoenen met een baardmans dan jezelf aan een infuus met antibiotica leggen.


Eindelijk een nieuwe antibiotica

Antibiotica ontstaat uit bacteriën die andere bacteriën bestrijden. Er wordt weleens gezegd dat het minder schadelijk voor de gezondheid is om met een wc-bril te zoenen dan met een man met een baard, omdat baarden meer bacteriën zouden hebben dan wc-brillen. Baarden zitten vol met poepbacteriën en sommige baarden hebben zelfs meer poepbacteriën dan een wc. Lekker veel kritiek op baarden. Maar die bacteriën van baarden komen maar wat goed van pas. Volgens de BBC is uit recent onderzoek gebleken dat je uit baarden een nieuw soort antibiotica kunt maken.

Voor het onderzoek hebben ze de gezichten, met en zonder gezichtshaar, van 408 personeelsleden van een ziekenhuis onderzocht. In het ziekenhuis moet het personeel vaak hun handen wassen en witte handschoentjes dragen. Ze doen er zoveel mogelijk aan om bacteriën buiten de deur te houden, maar hoe zit dat eigenlijk met baarden? Dat werd onderzocht. Daaruit bleek dat het juist de gladgeschoren bekkies waren waar onaangename gasten op gevonden werden en niet de behaarde gezichten.


Zijn gladgeschoren bekkies viezer?

De gladgeschoren koppies hadden drie keer zoveel kans om een bron van ziekenhuisinfecties te worden. Scheren zou dan juist averechts werken. De oorzaak dat er op gladde wangen meer bacteriën zitten, kan ermee te maken hebben dat je met scheren juist bacteriën aanbrengt. Het kan ook zo zijn dat baarden infecties bestrijden. Dit wekte nieuwsgierigheid en het gevolg daarvan was dat het gezichtshaar van mannen met baarden werd bestudeerd door een microbioloog aan University College London.


Yes! Mannen met baarden zijn echt goed voor je

Er werden meer dan 100 verschillende bacteriën gevonden in de baarden. Maar niet al die bacteriën blijken slecht te zijn. De bacteriën (en schimmels) gaan de concurrentie met elkaar aan. Ze vechten tegen elkaar voor voedsel. Ze roeien elkaar uit. Door de jaren heen hebben ze zich geëvolueerd en hebben ze een geschikt wapen gevonden om elkaar uit te roeien: antibiotica.

Veel bacteriën zijn resistent voor de huidige antibiotica. Die resistentie heeft soms zelfs als gevolg dat er mensen overlijden. Er is al jaren geen nieuw antibioticum gevonden dat het recente antibioticum, waar veel bacteriën immuun voor zijn, zou kunnen vervangen. Het ziet ernaar uit dat de bacterie die in baarden is gevonden weleens zou kunnen dienen als nieuw antibioticum. Dat zou toch geweldig zijn?! Dan was iets wat zo ver weg leek te zijn, toch ineens heel dichtbij.

Ben jij ook zo blij met dit nieuws?