Is het mogelijk om te vluchten voor de geur van je scheet?

Lifestyle door Sascha

Ken je dat? Je staat te wachten op de trein en plotseling krijg je last van opborrelde gassen. Aangezien het hutje mutje is en iedereen staat de dringen voor de deur, zet jij het op een lopen. Zou je sneller kunnen zijn dan de geur van je scheet?

 
Het vrijgeven van scheten kunnen zorgen voor de meest ongemakkelijke situaties. Niemand zit natuurlijk te wachten op de stank van darmgasjes. Als je dan toch zo nodig alles even moet laten gaan, kun je twee dingen doen: blijven staan in de hoop dat niemand het ruikt, óf rennen alsof je leven er vanaf hangt.


Sneller dan je eigen gassen

Iedereen zal kunnen beamen dat ze liever de winderigheid in zouden willen houden, maar soms is dit gewoon niet helemaal realistisch. Als je moet dan moet je. Het inhouden zorgt alleen maar voor buikpijn. Wanneer het dan toch per ongeluk een keertje moet gebeuren, wil je het liefst keihard wegrennen. Wegrennen voor de stank van je eigen scheet. Maar is dit überhaupt mogelijk? Kun je daadwerkelijk sneller zijn dan je eigen gassen? Daar is nu eindelijk de wetenschap eens even bijgehaald.
 
De wetenschap
Oke, wegrennen voor het geluid van een scheet is niet mogelijk. Dat kunnen we allemaal wel begrijpen. Geluid en zichtbaar licht gaan via lucht. Geuren daarentegen, creëren lucht. Geurtjes reizen door het proces van diffusie. De gemiddelde fart bestaat voor ongeveer 59 procent uit stikstof, 20 procent uit waterstof, 9 procent uit carbon dioxide, 7 procent uit methaan, 4 procent uit zuurstof en 1 procent uit waterstofsulfide (het stinkende eigeel, ulgh). Goed, een exacte uitleg is veel te ingewikkeld, maar de conclusie uit deze vraag is (tromgeroffel): nee. Scheten verplaatsen zich sneller dan dat een mens zich kan bewegen. Vluchten voor je eigen scheet, is dus helaas niet mogelijk! Too bad.
 
Mocht je het fijnere van dit onderzoek inclusief alle ingewikkelde scheikundige termen willen weten, klink dan hier voor een handig filmpje.

Heb jij weleens geprobeerd te vluchten voor je eigen scheet?