Stoppen met roken? Ladies, doe dat dan tijdens je menstruatie

Lifestyle door Sascha

Dat roken slecht voor je is, moge inmiddels wel duidelijk zijn. Wat ook een feit is, is dat stoppen met roken zo eenvoudig nog niet is. Wil je toch de gok wagen, dan is hier een gouden tip voor alle rokende ladies: time het met je menstruatie!

 
Een nieuwe studie van de Universiteit van Pennsylvania heeft geconcludeerd dat vrouwen meer succes kunnen boeken met het stoppen van roken als ze het proberen zodra de rode vlag weer uithangt. Als je het goed wil doen, stop dan tijdens de pre-menstruele fase van je cyclus.


De menstruatie cyclus

De menstruatie cyclus van een vrouw kent drie fases: de menstruatie (de eerste dag van de cyclus), de folliculaire fase (als het ei zich klaarmaakt om los te laten tot aan de ovulatiedag) en de luteale fase (beginnend op de ovulatiedag). Wetenschappers denken al enige tijd dat de rookgewoontes van mannen en vrouwen wel degelijk verschillend worden ervaren. Onderzoekers van de Universiteit van Montreal ontdekten dat vrouwen het meest hunkeren naar een sigaret gedurende hun menstruatie cyclus.

Sigaret weerstaan

Het nieuwe onderzoek bestudeerde 38 vrouwen in de leeftijd van 21 tot 51 jaar. Deze vrouwen ondergingen MRI scans van hun hersenen. De vrouwen werden in twee groepen geplaatst: degenen die zich in de folliculaire fase bevonden, en degenen die zich in de luteale fase bevonden. In de folliculaire fase bleek er een zwakke verbinding te zijn in hun geheugen, waardoor vrouwen minder goed zijn in verstandigere beslissingen nemen, ofwel het weerstaan van een sigaret.

Progesteron en oestrogeen it is!

Daarentegen spelen de hormonen progesteron en oestrogeen een belangrijke rol. Deze twee hormonen worden vrijgegeven tijdens de luteale fase. Progesteron kan vrouwen beschermen tegen het roken en het is dan ook het beste om op de ovulatiedag te stoppen! Dat blijft toch lastig omdat vrouwen zich uit eindelijk weer in een moeilijkere fase bevinden. Dan is een sigaret weerstaan toch nog knap lastig.
 
Ben jij ready om te stoppen met roken?