8 onverwachte redenen waarom je slecht slaapt

Ontspanning door Lisa_V

Geen tv kijken in bed, laat je telefoon en laptop buiten de slaapkamer en drink geen alcohol of koffie voordat je gaat slapen. Toch kan het gebeuren dat je ondanks deze ‘regeltjes’ maar niet in slaap kunt vallen. Herkenbaar?

Als klein meisje haalde we de beste trucs uit om maar zo lang mogelijk op te mogen blijven. Maar halverwege onze tienerjaren veranderde dit. Slapen werd een van onze grootste hobby’s. Helaas komt het steeds vaker voor dat we schaapjes liggen te tellen totdat de zon opkomt.  Misschien zijn je dagelijkse gewoontes de oorzaak dat je slecht in slaap valt.


Bron
 
Je slaapt in een te warm bed
Gewikkeld in drie dekens een een fluffy pyjama ben je klaar voor je schoonheidsslaap, maar toch lukt het je niet om de slaap te vatten.  Een goede nachtrust hangt samen met een goede temperatuursregeling van je lichaam. Hoe kouder we het krijgen, hoe meer we klaar zijn voor de slaap. Recent onderzoek wijst uit dat het slapen met één voet buiten het dekbed dé sleutel is voor een gezonde slaap. Hoe kouder we het krijgen, hoe meer we klaar zijn voor de slaap.

Je wast je gezicht met te koud water
Na het poetsen van je tanden was je je gezicht met een plons koud water. Koud water stimuleert het lichaam en er komt energie vrij om warm te blijven. Was dus liever je gezicht met lauw water en gebruik koud water voor een wake-up call in de vroege ochtend.

Je neemt vitaminepillen voor het slapengaan
Het lijkt zo gemakkelijk, voor dat je je bed in stapt neem je je multivatimine, b12 en vitamine c. Toch kan het zijn dat deze pillen je slaap beinvloeden. Beter is om s’ochtends je pillen te nemen.
 
Je drinkt thee met citroen
Thee met citroen lijkt misschien een geweldige vervanging voor een after-dinner koffie. Toch kun je citroen beter laten staan. Waarom? De geur en smaak van citroen (en andere citrusvruchten) stimuleren je geest en verhogen je energieniveau. Net zoals je vitamine pillen kun je citroen het best bewaren voor de volgende ochtend.
 
Je leest te spannende boeken
De tv heb je verruild voor een spannend boek, in de hoop dat dit je een betere nachtrust bezorgd. Spannende, emotionele en intellectuele veeleisende activiteiten voor het slapen gaan kunnen leiden tot een slechte kwaliteit van de slaap. Dus thriller en- geschiedenisboekken kun je beter laten liggen. Kies voor een roman of een tijdschrift.

Je hebt teveel gegeten voor dat je gaat slapen

Een regelmatig eetpatroon is belangrijk voor een goede nachtrust. Niet is zo vervelend als met een knorrende maag in bed te liggen, maar probeer voor dat je je bed in duikt geen vette, pikante of suikerrijke hap meer te eten. 
 
Je rookt teveel
Roken is slecht, ja dat wisten we al lang. Uit onderzoek blijkt dat rokers een langere inslaapduur hebben. Ook worden rokers vaker wakker en slapen ze minder diep. 
 
Je tandpasta is te fris
Ja echt! Elke avond verwijderen we keurig onze make-up en poetsen we netjes onze tanden. Maar ben jij groot fan van frisse tandpasta, dan zou dit wel eens de reden kunnen zijn dat je net iets te lang wakker ligt. Uit onderzoek is gebleken dat de smaak van mint je brein activeert en je daardoor langer wakker blijft. Probeer een keer een andere smaak tandpasta.