Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Zo kom jij sneller van je spierpijn af

Na een goede workout heeft jouw lichaam rust nodig om te herstellen. Helaas is spierpijn hier een onderdeel van, de hele dag met pijn lopen is geen pretje. Al kom je er niet meteen vanaf, er zijn veel tips die het proces versnellen. 

 

 

 

Jij verwacht natuurlijk niet dat je na je eerste training in zo veel tijd jouw doelen hebt bereikt. Voor dat perfecte bikinilichaam moet jij echt wat langer zwoegen. Maar waar jij ook even geen rekening mee hebt gehouden is die onaangename beloning na je stevige sportsessie. Door deze helse spierpijn kom jij je bed amper uit, kan je niet anders dan de lift pakken en loop jij er als een waggelend eendje bij. Nee, deze pijn motiveert jou niet bepaald om morgen weer op de crosstrainer te staan zweten! Alles kost jouw lichaam tien keer zo veel moeite en jij wil het liefst zo snel mogelijk van deze narigheid af. Natuurlijk gaat dit niet zomaar, spierpijn hoort er nu eenmaal bij. Gelukkig zijn er wel verschillende manieren om jouw stijve spiertjes weer wat soepeler te krijgen.
 
 

… Je grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid, want een hersteltraining is the clue! Een verhoogde bloedcirculatie zorgt ervoor dat jouw overbelaste spiertjes sneller herstellen. Gelukkig hoeft jouw hersteltraining niet zo intens te zijn als jouw normale workout. Een warming-up is voldoende om de volgende dag weer echt te kunnen sporten.
 
… Als je echt niet meer kunt lopen van de pijn, kun je jouw hersteltraining ook verplaatsen naar het zwembad. Zwem je spiertjes voorzichtig los! 
 
… Zit in ieder geval NOOIT stil! Al wil je het liefst in bed blijven liggen, het is belangrijk dat je in beweging blijft. Maak een rondje door het bos, of ga lekker skaten! 
 
… Spiergel is een simpele manier om vastzittende spieren los te krijgen, je kunt de pijnlijke plekken namelijk heel specifiek aanpakken. Verkoelende gelletjes verhogen de doorbloeding waardoor jouw spieren snel herstellen. Geen spiergel in huis? Een icepack of een zak ijs werkt ook! 
 
… Omega-3 geeft je bloedcirculatie een boost en werkt ook ontstekingsremmend. Je kunt omega-3 in pilvorm vinden of je kunt meer zalm, spinazie en noten toevoegen aan jouw dagelijkse kostjes. 
 
… Arginine is een stofje dat je helpt bij een snel herstel van de spieren en spiergroei. Je vind arginine in rood vlees, noten, zaden, spinazie, bonen en speciale supplementen. 
 
… Ook eiwitrijke voeding helpt jouw spieren een handje. Het nadeel is dat in de meeste eiwitvolle producten ook veel suiker en koolhydraten verwerkt zitten. Voor de juiste keuzes moet je denken aan speciale shakes, pindakaas en banaantjes. 
 
… Een speciale sportmassage werkt ontspannend op je spieren, waardoor je sneller van je pijn af bent. Voor de goedkope versie kun je ook een foam roller aanschaffen. Hiermee kun je zelf jouw pijnlijke spieren masseren. Of jij kijkt je lover vanavond gewoon eventjes poeslief aan… 
 
… Een heet bad of een bezoekje aan de sauna zorgt er ook voor dat jouw spieren (en jijzelf) helemaal tot rust komen. 
 

… Zorg ervoor dat je altijd een warming up doet voor je work out en een cooling down wanneer je uitgesport bent. Goed rekken na je warming up en tijdens je cooling down voorkomen de meeste pijntjes. 

... Blijf gehydrateerd, te weinig drinken zorgt ervoor dat jouw lichaam juist langzamer herstelt. 
 
Wij hopen dat deze tips jouw harde werk wel een beetje hebben beloond! Mocht je echt geen motivatie meer hebben om naar de sportschool te gaan, bedenk je dan dat spierpijn juist een goed teken is. Jij hebt je lichaam goed aan het werk gezet, dus spierpijn is toch wel een beetje fijn, nietwaar?! 
 
Wat zijn jouw tips om na een goede workout te herstellen?