Beauty / Lichaam
Lichaam

Tips om een droog winterhuidje tegen te gaan

Kou lijden of ziek worden is geen optie deze winter!  Daarom heb jij een dikke jas tegen de kou, een warme sjaal tegen een keelontsteking en een muts om je oren warm te houden. Maar wat doe jij eigenlijk voor je huid? 

 

Met pijn in je hart heb jij je zomerkleding in grote zakken of dozen achterin je kast opgeborgen. Maar deze pijn werd al snel omgetoverd in grote vreugde toen jij die ene leuke muts van vorig jaar tegenkwam. Dat kerstjurkje past je ook nog steeds! En die overknee laarzen, wauw! Nu je elektrische dekens ook weer onder die laag stof vandaan zijn en de verwarming weer hoog staat, ben jij helemaal winterproof! Maar naast je huis en je kledingkast, vergeet jij iets heel belangrijks! Jij moet niet alleen je lichaamstemperatuur op peil houden, maar ook het vochtgehalte van je huid! Die gure windstoten en de onvermijdelijke kou hebben niet alleen een bad effect op je skin, maar ook binnenshuis moet je zorgen dat jouw huidje in tact blijft. Zo zorg jij dat je huid niet uitdroogt; 
 

… Hoe verleidelijk het ook is, douche niet te lang of te heet. Hierdoor onttrekt het vocht en daardoor ontstaat uitdroging van je huid. 
 
… Zet de kachel ook niet te hoog. Je kunt het beste vochtverdampers gebruiken in huis of een bakje met water aan je verwarming hangen. Zo wordt de lucht in huis niet te droog en je huid dus ook niet! 
 
… Ga je naar buiten? Dan moet jij je natuurlijk wel goed beschermen tegen de gure wind. Kleed je goed aan en smeer wat extra vette crème op je wangen!
 
… Als je te veel zeep gebruikt, wordt het beschermlaagje op je huid beschadigd. Probeer daarom zeep te gebruiken met zo min mogelijk parfum. Ga je in bad? Dan kun je beter voor badolie dan voor schuim gaan! 
 
… Hydrateer je huid altijd na een douchebeurt of een warm bad. Het liefste met een vette parfumvrije lotion, om je beschermlaagje een extra boost te geven. 
 
… Verwijder je dode huidschilfers af en toe door je huidje lekker te scrubben. Alleen niet te vaak en ga voorzichtig te werk! Vermijd scrubgels met grote, harde en grove korrels, dit tast je beschermlaagje (die je deze winter juist hard nodig hebt) alleen maar aan. 
 
… Je kunt je gezicht ook één keer per week peelen met enzymen om je dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor wordt je huid zachter en neemt je huid andere producten ook nog eens beter op. 
 
 
… Gebruik minimaal 2 keer per week een hydraterend masker op je droge, vochtarme huid. Hierdoor wordt de vochtigheidsgraad en het vetgehalte van je gezicht weer lekker aangevuld. 

... Dit is misschien niets nieuws, maar wel heel erg belangrijk! Reinig je huid elke avond grondig en gebruik een goede dag-en nachtcrème! 
 
… Drink minimaal 1,5 liter water of thee per dag. De producten werken natuurlijk wel vochtherstellend en zorgen ervoor dat het vocht in de huid beter wordt vastgehouden. Maar dan moet er wel sprake zijn van vocht om het überhaupt vast te kunnen houden! 
 
… Houd je in met suikers en snelle koolhydraten (witte suikers, meelproducten en zoete versnaperingen). Hoe moeilijk het ook is om al die winterse lekkernijen te laten liggen, dit type voedsel zorgt ervoor dat je huid zijn vocht en vetten sneller verliest. Kies dus voor warme, zware maaltijden! 
 
...Eiwitten en gezonde vetten zijn essentieel voor een gezonde huid. Sla dus veel vis, noten en avocado in! Om het talg in je huid extra aan te vullen, kun je extra vette vis eten. Wat dacht je van een stukje zalm of makreel? Houd je hier niet van? Dan kun je ook voedingssupplementen aanschaffen waar visoliën inzitten!
 
Hoe bescherm jij je huid tegen het winterse weer?