Red flags, green flags: hier moet je op letten in je nieuwe relatie

Bij het begin van een nieuwe relatie is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Je leert iemand kennen, waar veel nieuwe impressies bij komen kijken. Kleine problemen lijken niet zo erg, of je ziet ze überhaupt helemaal niet. Met deze tips kom je er hopelijk makkelijker uit.
Groene vlaggen in een nieuwe relatie
Oftewel: signalen die zeggen “hier zit potentie in”.
Veilig om jezelf te zijn
Misschien wel de allerbelangrijkste. Je hebt het gevoel dat je lekker jezelf kunt zijn en er niet op wordt beoordeeld. Je hoeft niet meer je best te doen om je beste beentje voor te zetten of jezelf aan te passen om ‘leuker’ te zijn. Je bent gewoon… jezelf.
Grenzen worden gerespecteerd
Nee is gewoon nee, er wordt niet aan gepeuterd of geprobeerd je grenzen te verleggen. En al helemaal een kers op de taart is als ze zelf grenzen hebben en die ook goed communiceren. Zie het als dat je allebei een tuin hebt, met een hekje eromheen. En er wordt niet in andermans tuin gevroet zonder toestemming.
Een eigen leven hebben
Het is niet nodig om altijd supersnel terug geappt te worden. Mensen hebben een leven naast een nieuwe rela, en dat is gezond. Ook voor jou. Je houdt het fris en gezond en er is meer ruimte om elkaar te missen. Je wil toch geen partner die als een natte post-it aan je blijft plakken zonder eigen vrienden?
Lees ook: Wat is ‘dry begging’ en hoe herken je het?
Rode vlaggen
Als je je nieuwe rela hierin herkent: trek je hardloopschoenen maar aan.
Veel praatjes, weinig actie
“Ik wil dit voor je doen.” “Ik beloof dat ik verander.” Mooie woorden, grootse plannen, maar nul actie? Deze praatjes zijn enorm goedkoop en beloven alleen maar een patroon van inconsistentie. Als dit vanaf het begin al een probleem is in je relatie, gaat het nooit veranderen.
Het nemen van verantwoording
Iemand die altijd vindt dat de schuld niet bij hen ligt, het is altijd de schuld van iets of iemand anders… Dat is geen partner, dat is een kind. “Zo ben ik gewoon.” Of nog erger: “Jij doet dit met me.” Geen zelfreflectie en niet ‘sorry’ kunnen zeggen, altijd maar excuses. Daar kom je niet ver mee in een relatie.
Extreem controlerend
Eigenlijk het extreme tegenovergestelde van “een eigen leven hebben.” Als je iemand voor je hebt die constant wil weten waar je bent en wil bepalen met wie je omgaat, zoals met mensen van hetzelfde geslacht… dat is niet alleen een teken van onzekerheid, maar een teken voor jou om te rennen. Je bent je eigen persoon, en vertrouwen is juist een sterke fundering in een relatie. Als dat er niet is, wordt het heel erg moeilijk.