Drie Boer Zoekt Vrouw-boeren beschuldigd van dierenleed: Wakker Dier start een procedure

Als je regelmatig naar 'Boer zoekt Vrouw' kijkt, geniet je vast net zo erg van alle romantiek op het boeren landschap als wij. Je hebt vast ook weleens gezien hoe jonge kalfjes op boerderijen worden gehouden. Wat voor veel kijkers een normaal onderdeel van het boerenleven lijkt, is volgens dierenrechtenorganisatie Wakker Dier een ernstige overtreding van de wet. Ze hebben nu een procedure gestart tegen drie boeren uit het huidige seizoen. Omg!
Eenzame kalfjes Boer Zoekt Vrouw
Het gaat om boeren Jan, Martijn en Julius, die volgens Wakker Dier hun kalfjes isoleren in individuele hokjes waarin de jonge dieren geen fysiek contact met elkaar kunnen hebben. En dat is volgens de dierenrechtenorganisatie in strijd met de wet, die voorschrijft dat kalfjes elkaar moeten kunnen zien én aanraken. "Deze boeren zijn helaas geen uitzondering," zegt Leonie Vestering van Wakker Dier. "De NVWA kijkt nog te vaak weg van dit dierenleed, zelfs nu het in de schijnwerpers staat. En de kalfjes zijn de dupe. Daarom blijven wij aandringen op handhaving."
Waarom is sociaal contact zo belangrijk?
Als jij met een vriendin afspreekt, wil je haar natuurlijk ook even kunnen knuffelen en niet alleen maar door een glazen wand naar elkaar zwaaien. Voor kalfjes blijkt dat sociaal contact minstens zo belangrijk. Wakker Dier benadrukt dat het een essentiële behoefte is voor deze jonge dieren. Geïsoleerde kalfjes zijn angstiger, eten minder goed, spelen niet en ontwikkelen zich slechter. Niet zo gek dus dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) adviseert om kalveren in groepen te huisvesten.
Boete geëist
Wakker Dier is niet mals in hun eisen: gezien "de ernst en het structurele karakter van de overtreding" zouden de boeren een boete moeten krijgen. In de populaire datingshow zijn de hokjes voor jonge kalveren in beeld gekomen waarin fysiek contact volgens Wakker Dier onmogelijk is. In het gunstigste geval kunnen de diertjes elkaar alleen maar zien in tegenoverliggende hokken. "Als bekende boeren ongestraft kalfjes isoleren, dan legitimeert de NVWA-dierenleed op nationale televisie," stelt Vestering. "Kalfjes horen bescherming te krijgen, niet een bureaucratische doofpot."
Gangbare praktijk
Wat veel kijkers van Boer Zoekt Vrouw misschien niet weten, is dat jaarlijks zo'n 1,5 miljoen kalfjes kort na hun geboorte worden weggehaald bij hun moeder en in individuele hokjes worden geplaatst. Juist daarom is volgens Wakker Dier het contact met soortgenoten extra belangrijk. "Dat het onthouden van deze basisbehoefte doodnormaal op televisie wordt getoond, laat zien hoe gangbaar deze illegale praktijk is," zegt Vestering.
Reactie van KRO-NCRV
De omroep KRO-NCRV, die het programma 'Boer zoekt Vrouw' uitzendt, heeft laten weten later met een reactie te komen op de beschuldigingen. Voorlopig is het afwachten of de NVWA-actie onderneemt tegen de drie boeren, en of dit gevolgen heeft voor hun deelname aan Boer Zoekt Vrouw. Tot die tijd blijven televisiekijkers de boeren waarschijnlijk vooral beoordelen op hun romantische avonturen in plaats van hun veehouderijtechnieken.