Zo herken jij of je in een toxic relatie zit

Relaties door Linde

Wanneer je in een toxic (giftige) relatie zit, houdt dit in dat je relatie niet altijd leuk en fijn voor jou is. Er zijn altijd wel hobbeltjes in een relatie, maar wanneer deze toxic is, is de relatie vaak niet fijn voor één van de twee. Wil jij weten of je relatie toxic is of dat er gewoon wat hobbeltjes op de weg zijn? Dit zijn tekens van een giftige relatie.

Lees ook: Zijn de ruzies met je partner ongezond?

Je krijgt een schuldgevoel aangepraat

Wanneer jouw partner je altijd een schuldgevoel geeft, is dit toxic. Wanneer je partner een probleem veroorzaakt, maar toch de schuld bij jou legt terwijl dit niet het geval is, is dit niet gezond. Dit heeft waarschijnlijk ook invloed op jouw mentale gezondheid. Je partner wil het verantwoordelijkheidsgevoel bij jou leggen en er zelf van af zijn. Ook wanneer jij je gevoelens uit en eerlijk wil zijn, geeft jou partner je het gevoel dat je iets fout doet. Je partner schiet altijd in de slachtofferrol en geeft jou wederom de schuld. Hierdoor durf je misschien niet meer over je gevoelens te praten met je partner. In een relatie is communicatie juist heel belangrijk.

Gaslighten is toxic

Zegt jouw partner dingen als “je bent overgevoelig” of “hoezo doe je dit niet voor mij? Ik heb net toch iets voor jou gedaan”? Dit zijn dingen die een gaslighter zegt. Je partner probeert jou te vertellen hoe jij je voelt, maar dit weet jij zelf natuurlijk het beste. Je partner neemt je gevoelens niet serieus en geeft je het gevoel dat je gek bent. Als dit het geval is in jouw relatie dan is het tijd om aan de bel te trekken. Dit is super ongezond en toxic. Dit heeft soms ook een enorme impact op je mentale gezondheid.

Je partner maakt vaker plannen zonder jou

Een minder overduidelijk teken van een ongezonde relatie is als je partner jou buitensluit in de plannen die hij/zij maakt. Je partner wil je voor zichzelf houden en je niet delen met de rest. Dit is niet lief bedoeld, maar eerder zodat je partner de controle over jou heeft.

Je partner neemt controle over alles

Nu we het toch over controle hebben: het is toxic als je partner controle over alles wil nemen. Je partner beslist wat voor kleding je draagt, met wie je omgaat, wat je plaatst op je sociale media. Dit is een teken van een ongezonde relatie. Wanneer je partner echt van je houdt, verandert hij/zij je niet.

Wat doe je als je in een toxic relatie zit?

Soms is het niet makkelijk om een toxic relatie te verlaten. Als weggaan geen directe optie is, zijn er andere dingen die je kunt doen. Praat met iemand die je vertrouwt over je gevoel, angst en verdriet. Omring jezelf met mensen die van je houden en je willen helpen. Schrijf op wat je belangrijk vindt: je behoeftes, grenzen en doelen. Maak een pro’s en con’s lijstje van je relatie. Bedenk of het nog opgelost kan worden of dat je grenzen al overschreden zijn. Zorg goed voor jezelf en hou van jezelf.