Zijn de ruzies met je partner ongezond?

Relaties door Maya Luz

Ruzie maken hoort bij een relatie. Dit is zeker niet leuk, maar soms kan het gezond zijn om ruzie te maken. Toch zijn er ook ongezonde manieren om ruzie te maken met je partner. Dit is hoe je weet of jullie discussies ongezond zijn.

Lees ook: 3X soorten toxic partners die je wil vermijden

Jullie geven elkaar de schuld

Tijdens een ruzie moeten jullie eigenlijk nooit het idee hebben dat jullie met elkaar in gevecht zijn. Jullie zijn een team dat samen vechten tegen het probleem. Daarnaast is elkaar de schuld geven ongezond omdat je op die manier niet op je eigen gedrag reflecteert. Je schuift de schuld af op je partner en zal hierdoor dus hoogstwaarschijnlijk nogmaals de fout in gaan. Je kunt op die manier niet leren van je fouten. Als een discussie tussen jullie dus alleen maar bestaat uit zinnen die beginnen met 'ja, maar jij...' dan is er dus iets ongezonds gaande.

Jullie geven elkaar de silent treatment

Elkaar de schuld geven is slecht, maar helemaal niet met elkaar praten is misschien zelfs nog erger. Op deze manier schuiven jullie het probleem alleen maar voor je uit. Je geeft je partner daarnaast ook een soort van straf als je hen de silent treatment geeft. Je doet dit waarschijnlijk niet eens met die intentie, maar zo komt het wel op je partner over. Je bent in zo'n moment overweldigd en sluit je af om te voorkomen dat de discussie escaleert. Maar eigenlijk bereik je hier niks mee en maak je het probleem groter. Communiceer het naar je partner als je even ruimte nodig hebt en zet het gesprek later voort. Elkaar doodzwijgen zal nergens mee helpen.

Jij of een partner gedraagt zich als een betweter

Ruzies zijn er om problemen op te lossen, en op zulke momenten heb je niks aan een betweter. Je doet dan een beetje alsof je beter bent dan je partner. Door je als betweter op te stellen, creëer je alleen maar frustratie bij je partner. We weten dat het goed voelt om gelijk te hebben. Maar soms is het beter om je hier niet al te uitbundig over uit te spreken. Je gelijk zal later nog wel blijken.

Je haalt uit tijdens een ruzie, en flink

Wanneer een ruzie echt escaleert, is deze nog alles behalve gezond. Je maakt opmerkingen die eigenlijk echt niet kunnen en daar kun je je partner flink pijn mee doen. Als je ruzies hebt waarbij jij of je partner constant beledigingen maken naar elkaar, is dit extreem pijnlijk. Je helpt er niemand meer mee. Het enige dat je op dat moment doet is jullie band schaden. Loopt een ruzie uit de hand, wees dan degene die afstand neemt van de situatie. Koel even af en probeer het daarna opnieuw.