Reformer of mat Pilates? Dit zijn de verschillen

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Pilates is in de afgelopen tijd een ontzettend populaire sport geworden. Misschien ben je er zelf al helemaal fan van en heb je ook al een aantal lessen meegepikt. Super sportief! Er zijn veel mensen die 'gewone' mat training doen, maar ook reformer pilates (op zo'n apparaat) zien we de laatste tijd veel terug. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee populaire vormen van de sport? En is een bepaalde vorm beter voor je? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Dit is wat je doet als je even geen doelen hebt in het leven

Wat is pilates?

Pilates is een fitnesssysteem dat in het begin van de 20e eeuw werd ontwikkeld door de Duitse Joseph Pilates. Deze sport richt zich op het verbeteren van flexibiliteit, kracht, uithoudingsvermogen en lichaamsbewustzijn zonder de spieren te overbelasten. De fitnessvorm combineert oefeningen die de nadruk leggen op de kernspieren, zoals de buikspieren, onderrug, heupen en bilspieren. Er zijn verschillende manieren waarop je deze sport kunt uitvoeren. Twee van de bekendste, reformer en mat pilates. Wat zijn de verschillen tussen deze vormen?

De verschillen tussen reformer en mat pilates

Het grootste en meest voor de hand liggende verschil tussen de reformer en mat pilates, is natuurlijk de apparatuur. Bij reformer training zit je op een, jawel, reformer, waarmee je de oefeningen uitvoert. Bij de mat heb je alleen maar een fitnessmat nodig. Daarnaast focus je bij mat training op lichaamsgewichtoefeningen die weer gericht zijn op spierkracht, flexibiliteit en spieruithoudingsvermogen.

Bij de reformer gaat het juist om een progressieve weerstand terwijl je spiergroepen (vooral de core) aanspreekt om technieken op de juiste manier uit te oefenen.

Toegankelijkheid

We schreven het al: bij reformer training heb je apparatuur nodig, bij mat training niet. De mat is hierdoor dus een stuk toegankelijker dan de reformer. Reformer training doe je meestal in een les, maar mat training kun je ook thuis doen. Het kan wel zijn dat de mat wat lastiger is voor beginners omdat je niet de hulp hebt van een reformer. Anderzijds is reformer dus weer perfect voor beginnelingen.

Welke vorm is beter?

Hoewel er dus wat verschilletjes zitten tussen de twee trainingen, geniet je bij beiden van dezelfde soort voordelen. De ene vorm is dus niet per se beter dan de andere. Wil je het allerbeste resultaat bereiken? Doe dan een combinatie van de twee!

Lees ook: Wist jij dit al? Met deze activiteit verbrand je enorm veel calorieën