Say what?! Mogelijk voor Nederland geen Songfestival volgend jaar

Media door Alyssa

AVROTROS, de omroep die normaal altijd zorgt dat Nederlander mee kan doen aan het Eurovisie Songfestival, is er nog niet helemaal uit of we volgend jaar wel weer mee gaan doen. Say what?!

AVROTROS wil eerst veranderingen zien bij Songfestival 

Blijkbaar is AVROTROS niet happy met hoe de EBU - dat zijn de mensen die het hele Songfestival organiseren - omgaat met de veiligheid en sfeer tijdens het festival. Ze hebben zelfs een officiële verklaring de wereld in gestuurd. Hierin staat het volgende: "Het Eurovisie Songfestival is opgericht met als doel om via muziek landen en volkeren met elkaar te verbinden en broederschap te stimuleren. Dit principe zou leidend moeten zijn voor de organisatoren en alle deelnemende landen. Totdat AVROTROS ervan overtuigd is dat er structurele veranderingen zijn doorgevoerd om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het Songfestival in beraad."

Onderzoek EBU

De EBU is op dit moment bezig met een onderzoek naar alle klachten over de veiligheid en sfeer. Maar volgens AVROTROS is dat niet genoeg. Ze doen wel mee aan het onderzoek, maar eigenlijk vinden ze dat er een veel groter en diepgaander onderzoek nodig is om alle problemen echt te kunnen aanpakken.

Lees ook: Ook S10 maakte officiële melding van onveilige sfeer bij Eurovisie Songfestival

NPO Staat Achter AVROTROS

Trouwens, de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is het helemaal eens met AVROTROS. Ook zij vinden dat de EBU echt dingen moet veranderen. Dus misschien dat we met z'n allen een jaartje overslaan tot het allemaal wat beter geregeld is daar bij het Eurovisie Songfestival.

Diskwalificatie songfestival

Joost Klein maakte dit jaar geschiedenis op het Eurovisie Songfestival. Als eerste artiest ooit werd hij gediskwalificeerd voor de finale. Waarom? Nou, na zijn optreden in de tweede halve finale, waar hij als laatste optrad, zou hij volgens de verhalen een cameravrouw van de organisatie hebben bedreigd. Omroep AVROTROS, die met Klein in de stad Malmö aanwezig was, vond de diskwalificatie van onze Nederlandse trots 'buitenproportioneel'. Het politieonderzoek loopt nog en het is onduidelijk wanneer de zaak voorkomt. Joost zijn advocaat wil ook getuigen in Nederland horen, wat de boel lijkt te vertragen. Toch blijft de advocaat van Joost positief over de uitkomst van het onderzoek. "Ik weet zeker dat als de politie goed onderzoek doet, hij niet zal worden vervolgd."

Luchtballon

Joost Klein heeft overigens niet stilgezeten! De artiest heeft gisteren namelijk een gloednieuw nummer uitgebracht genaamd Luchtballon. In dit catchy lied laat Joost zijn gevoelens de vrije loop over de chaos van de wereld om ons heen. "Veel te veel prikkels. De ene heeft dit, de ander heeft dat", rapt hij. De lyrics lijken niet alleen zijn eigen struggles te beschrijven, maar zouden ook kunnen hinten naar zijn recente avontuur in Malmö. "Ik wil gewoon mijn leven leven. Geef me ff. Ik ben op eenzame hoogte en dat moet je wel beseffen", klinkt het namelijk verder in zijn nieuwe track.

Lees ook: Regisseur Europapa doet boekje open: 'Joost Klein schreeuwde tegen assistent'