Oh baby! Hoeveel geld kost een kind?

Mama door Anjali

Iedereen weet dat kinderen geld kosten, maar hoeveel geld is dat dan precies? Wij vertellen het je in dit artikel.

Kinderen en geld

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en Nibud zal je ongeveer vijftien procent van het besteedbaar inkomen uitgeven voor één kind. Dat zijn de gemiddelde kosten wanneer er twee ouders aanwezig zijn. Bij twee kinderen is het al een percentage van 25 procent, en bij drie kinderen stijgt dit naar 29 procent. Deze percentages zijn gebaseerd op een gezin met twee ouders, maar is er maar één ouder aanwezig? Dan ligt het bedrag hoger: je kunt rekenen op 23 procent van het besteedbaar inkomen voor één kind, 37 procent voor de kosten van twee kinderen, en drie kinderen zullen ongeveer 42 procent van het besteedbaar inkomen opmaken. Natuurlijk is elke situatie anders, en kunnen deze percentages verschillen per gezin.

Besteedbaar inkomen

Maar wat is het besteedbaar inkomen nu precies? Als we het hebben over besteedbaar inkomen, tellen we alle inkomstenbronnen bij elkaar op. Hierin zitten onder andere het maandelijkse salaris, vakantiegeld, kinderbijslag, het kindgebonden budget en andere toeslagen. Als je bijvoorbeeld als ouder 1.500 euro in de maand verdient, kost je kind ongeveer 225 euro, en dat is 2.700 euro per jaar. Als je gelijk blijft voor de komende tien jaar, ben je ongeveer 27.000 euro aan een kind kwijt.

Eerste kind

Natuurlijk is het eerste kind het duurst, omdat je nog van alles aan moet schaffen: denk aan het maken van een babykamer en spullen ervoor kopen, maar ook babykleding en verzorgingsproducten. Volgens Nibud ben je voor het eerste kind al direct 688 euro kwijt, maar het onafhankelijke instituut laat spullen als luiers, een luiertas, een kinderwagen en een autostoeltje buiten beschouwing. Volgens het Nibud zal niet elke ouder deze artikelen aanschaffen, maar het is vrijwel een gegeven dat elke ouder luiers zal moeten gaan kopen, wat als snel uitkomt op 36,50 euro per maand.

Opgroeien

We hebben het tot nu toe alleen nog maar gehad over baby's, maar deze baby's groeien ook op. Als een kind naar de middelbare school gaat, zul je weer heel wat moeten betalen. Denk hierbij aan schoolspullen en activiteiten, maar ook aan de rekening voor een mobiele telefoon of kosten voor vervoer. Hoe ouder ze worden, hoer duurder de rekeningen worden. Volgens het Nibud bedragen de kosten voor een kind van tussen de twaalf en achttien jaar nog 30.000 euro in totaal. Hierin zitten ook kosten als kleedgeld, verzorging en eten. Tot aan het moment dat ze uit huis gaan zul je ongeveer 100.000 euro kwijt zijn, mochten we er vanuit gaan dat ze op hun 22e verhuizen. Als het kind nog een HBO- of WO-studie wilt doen, kan daar nog 30.000 euro bovenop.