Cacao ceremonies zijn in: dit moet je erover weten

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Heb jij op sociale media al iets voorbij zien komen over cacao ceremonies? Dan ben je niet de enige. Dit ritueel is opeens razendpopulair, maar wat is het eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Feit of fabel: mediteren helpt bij je seksleven

Wat is een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie is een traditie die voortkomt uit de culturen van de Maya's en de Azteken. Cacao wordt door deze culturen al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals deze ceremonie. De ceremonie is bedoeld om meer contact te maken met je intuïtie, je hart en je innerlijke wijsheid. Als je zelf op zoek bent naar het maken van een connectie met deze dingen, is het dus zeker geen gek idee om een ceremonie bij te wonen. Het is een spirituele ceremonie die niet alleen goed is voor de geest, maar ook voordelig is voor je lichaam. Dit heeft te maken met de manier waarop het poedertje wordt gebruikt, maar hier komen we later op terug.

Wat komt er bij een cacao ceremonie kijken?

De invulling van een cacao ceremonie hangt af van de ceremoniemeester die deze leidt. De ceremonies zijn vaak vrij muzikaal. Er wordt vaak muziek gemaakt en dansen en zingen is ook niet zeldzaam bij deze gelegenheden. Bidden wordt ook vaak gedaan. Maar de ster van de show is natuurlijk de cacao. Hier wordt een drankje van gemaakt dat tijdens de ceremonie wordt gedronken. Voor wie dacht dat de ceremonie met chocolade te maken had, hebben we dus slecht nieuws. Het poeder is van zichzelf namelijk vrij bitter, en dit drankje dus ook. Het drankje bestaat uit rauwe cacao, water en een snufje chilipoeder. Om de bittere smaak iets te verbloemen kun je iets van een zoetstof toevoegen zoals honing of agave. Het drinken van dit drankje is erg goed voor je, naast het spirituele doel hiervan natuurlijk. Door het nuttigen van het poeder ga je meer serotonine aanmaken, waar je gelukkig van wordt. Daarnaast bevat het poedertje ook een hoop antioxidanten en mineralen die erg goed voor je zijn. Een ceremonie toevoegen aan je routine is dus zeker geen ongezonde optie. Je kan dus deelnemen aan ceremonies onder begeleiding, maar er zijn ook genoeg mensen die het onderdeel maken van hun persoonlijke ochtendritueel. Ons advies? Bezoek als je nieuwsgierig bent eerst een gelegenheid met ceremoniemeester. Als het iets voor jou blijkt te zijn. kun je jouw invulling ervan nog bijstellen. Zolang dit maar gebeurt met respect voor de inheemse culturen en hun tradities.