Scheiden? Zo kan het je leven verbeteren

Relaties door Maya Luz

Scheiden is nooit leuk. Je neemt afscheid van een relatie waarvan je dacht dat deze voor altijd zou duren. Dit brengt veel pijn met zich mee, maar uiteindelijk heeft iedere nare situatie ook lichtpuntjes. Dit is hoe scheiden je leven kan verbeteren.

Lees ook: Niet meer verliefd? Let op deze signalen

Niemand houdt je meer tegen, je kan je dromen vrij najagen

Binnen een huwelijk is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met elkaar. Belangrijke keuzes die je kunt maken binnen het leven maak je dan samen. Je staat niet alleen stil bij wat de gevolgen zijn voor jou, maar voor het hele gezin. Dit is logisch en het hoort erbij. Maar wanneer je in een ongelukkig huwelijk zit, kan dit betekenen dat je kansen laat gaan met tegenzin. Een partner kan je bijvoorbeeld tegenhouden om je dromen na te jagen. Dat is erg zonde. Een gezonde relatie hoort ruimte te bieden voor persoonlijke groei. Na een scheiding heb je de kans om wel te doen wat jij zelf wil. Er is nu niemand meer die jou vertelt dat het niet kan!

Je kan je identiteit vinden buiten je huwelijk om

Scheiden is erg pijnlijk. Je was waarschijnlijk best lang 'de vrouw van'. Getrouwd zijn was een groot gedeelte van je identiteit. Dit voelt in het begin als een enorm verlies. Maar na een tijdje, kun je je nieuwe identiteit juist gaan omarmen. Je bent nu veel meer dan de vrouw van je ex. Je bent nu puur jezelf en dat is een identiteit die jij nu kan gaan ontdekken.

Je leert dat je recht hebt op een gezonde relatie

Scheidingen gebeuren natuurlijk niet zomaar. In veel situaties was de relatie ongezond, wat pijnlijk is. Na het scheiden van je ex kun je deze relatie gaan zien als een les. Deze relatie heeft jou laten zien hoe een gezonde relatie er voor jou niet uitziet. Zodra je weer klaar bent om te daten, weet je dus beter waar je wel naar moet zoeken.

Je kan nu nieuwe liefde vinden

En het leuke van deze nieuwe zoektocht is natuurlijk de mogelijkheid van het vinden van jouw perfecte partner. Een gefaalde relatie betekent niet dat je het niet nu alsnog wel goed kunt doen. De toekomst staat voor je klaar!

Na het scheiden kan je leren om minder afhankelijk te zijn van anderen voor jouw geluk

Een relatie kan veel geluk bieden. Dit is logisch, maar het moet niet de enige bron van geluk zijn in jouw leven. Binnen een ongezond huwelijk kan het voelen alsof je partner je enige bron van geluk is en na het scheiden voelt dit als een enorm gat. Nu je single bent kun je juist gaan leren hoe het is om niet afhankelijk te zijn van iemand anders. Jij maakt jouw eigen geluk!