5 tips om op een gezonde manier over je break-up te komen

Relaties door Anne-Fleur

Jij en je partner hebben een punt achter de relatie gezet. Het is over en uit. Het is logisch dat je hier veel verschillende emoties over kunt hebben. Van boosheid, naar verdriet of revanche-neigingen. Kom je hier óóit nog overheen? Met deze tips kun je op een gezonde manier over je break-up heen komen.

Lees ook: Niet meer verliefd? Let op deze signalen

Doorgaan na een break-up 

Je hele leven is in één klap veranderd na een break-up. Misschien woon je niet meer samen als je dat eerst wel deed of ben je simpelweg je beste buddy kwijt. Dat is natuurlijk niet niks en het is noodzakelijk om hier op een goede manier overheen te komen. Voor je eigen healing maar ook zodat je pijn en verdriet van je vorige relatie niet meeneemt in eventueel een nieuwe. Met déze tips ga je op een gezonde manier door na het uitmaken.

1. Neem afstand

First things first, is het belangrijk dat je afstand neemt van elkaar. Het voelt waarschijnlijk veilig en automatisch dat je met verdriet bij je (nu ex) partner komt, maar na de break-up, is het verstandiger om dat niet te doen. Zoek geen contact meer, verander achtergronden naar een leuk kiekje van je kat en ontvolg je ex op sociale media. Dat voelt misschien officieel, maar eigenlijk is dat het ook...

2. Trust the proces

Je bent iemand verloren in je leven, misschien niet in een leven of dood kwestie, maar wel iemand waarvan je dacht een hele tijd van je leven mee te spenderen. In het begin voelt het wellicht alsof je doodgaat, maar na verloop van tijd wordt het écht beter. Just trust the proces en geef jezelf tijd om te rouwen.

3. Zorg goed voor jezelf

Blijf je na de break-up alleen maar in bed liggen en heb je al dagen geen daglicht gezien? De eerste dagen kun je dat natuurlijk best doen, maar na een tijdje moet je jezelf toch echt uit je kamer proberen te slepen. Dit kan in babystapjes zijn, maar key is: zorg goed voor jezelf. Vergeet niet te bewegen en gezond te eten. Leg jezelf even in de watten, je lichaam heeft je nodig.

4. Reflecteer op de relatie

In de eerste dagen is het misschien lastig om ook maar iets anders dan verdrietig te zijn. Wanneer je je weer iets beter voelt, is het goed om op je relatie te reflecteren. Schrijf het in je dagboek en gooi alles eruit wat je voelt. Herken je misschien patronen of zijn er dingen die jij en je partner (realistisch gezien) anders hadden kunnen doen?

5. Spreek af met familie en vrienden

In deze lastige tijd wil je misschien wel het liefst alleen zijn, toch is het duizenden malen beter om je te omringen met familie en vrienden; mensen die heel veel van je houden. Zij kunnen naar je luisteren, je advies geven of gewoon voor afleiding zorgen en leuke dingen met je doen. You can do it!