Zo veel keer per week zou je eigenlijk moeten douchen

Sport & gezondheid door Anjali

Elke dag of om de dag douchen is heel normaal voor de meeste mensen. Toch is dit helemaal niet zo slim als je denkt. Dit is hoe vaak je eigenlijk moet douchen.

Elke dag douchen 

Verschillende dermatologen stellen dat twee keer per dag douchen veel te veel is, en dat elke dag wassen niet nodig hoeft te zijn. Het is vooral belangrijk wanneer je (zichtbaar) vuil aan je lichaam hebt, wanneer je stoffen bij je draagt waar mensen allergisch voor kunnen zijn, zoals pollen en haren van huisdieren, als je teveel gezweet hebt of als je in aanraking bent gekomen met chemische middelen. Even kort wassen is al voldoende, want de dode huiscellen schuren er al af door middel van je kleding. Dat wassen hoeft niet langer te duren dan tien minuten.

Slecht voor de huid

Het zorgt er dan wel voor dat nare geurtjes verwijderd worden, maar je wordt er nu niet echt schoner van. Als je je dus dagelijks wast om alle bacteriën van je lichaam af te kunnen krijgen, helpt dat dus niet. En hoe vaker je doucht, hoe meer je huid uit kan drogen. Bacteriën kunnen een drogere huid juist beter binnendringen, waardoor je sneller infecties kunt oplopen. Dat betekent dat te veel douchen juist slecht voor je is!

Lauwwarm

Ook te heet douchen is slecht voor de huid, omdat dat er nog sneller voor zorgt dat de huid uitdroogt. Een lauwwarme temperatuur van onder de 37 graden is het beste, zeker als je een kwetsbare huid hebt. Mensen met eczeem bijvoorbeeld: deze mensen hebben al een beschermingsbarrière van de huid die kapot is, waardoor ze sneller huidontstekingen krijgen. En niet alleen het water, maar ook de zeep kan veel schade aanrichten. De verkeerde zeep kan ervoor zorgen dat het beschermende vetlaagje van de huid verdwijnt en de huid beschadigd. Let daarom altijd op welke zeep geschikt is voor jouw huidtype en vermijd producten waar agressieve middelen in zitten, zoals alcohol.

Bacteriën vermijden

Maar hoe vaak kun je dan het beste per week douchen? Maximaal twee keer per week is meer dan voldoende om goed schoon te blijven. Wel kun je het beste wassen met een washandje op de dagen dat je niet doucht. Ga dan met een washandje over de plekken die wel vies kunnen worden, zoals de oksels, billen en geslachtsdelen. Was ook regelmatig je handig om de kans op het verspreiden van bacteriën te verkleinen.