Je keuken weer schoon met deze paar stappen

Vrije tijd door Juliët

In de keuken ben je dagelijks te vinden. Je kookt er, je eet er en je pakt nog wel eens een kop koffie. Het is dan ook niet gek dat we eens in de zoveel tijd de keuken even grondig moeten schoonmaken. Maar hoe vaak moet je eigenlijk je keuken schoonmaken en wat is de beste manier? Lees gauw verder!

Zo vaak moet je je keuken schoonmaken

In de keuken blijven allerlei etensrechten achter, waardoor de bacteriën zich gaan ophopen. Je wilt dat niet op een plek waar je eten wordt bereidt. De gebruikte spullen kun je daarom het beste dagelijks even schoonmaken. Denk aan je aanrechtblad, de spoelbak, het fornuis en de eettafel. Als we het hebben over de apparaten, kastjes en de vloer dan kun je deze het beste wekelijks schoonmaken. Je koffiezetapparaat, de vaatwasser en de kastjes van de binnenkant geef je maandelijks een goede schoonmaakbeurt.

De eerste stap

De eerste stap is het opruimen van je keuken. Je kan natuurlijk niet in een zooitje gaan opruimen. Zorg daarom dat niks in de weg staat. Haal de grote etensresten weg en werk van boven naar benden. Ga bijvoorbeeld niet eerst de vloer stofzuigen en dan pas het aanrecht schoonmaken.

Keukenkastjes

Zodra je hebt opgeruimd begin je met het schoonmaken van de keukenkastjes. Hier belanden nog wel eens vetvlekken en etensresten en dat is natuurlijk niet zo fris. Moet je nagaan, we hebben het nog niet eens over de handgrepen gehad die iedereen vast heeft. Maak hiervoor een sopje met water en doe er een scheut milde schoonmaakmiddel bij. Neem de kastjes en de grepen goed af.

Aanrecht en je keukentafel

Nu is het tijd om je aanrecht en keukentafel schoon te maken. Spray over je aanrecht een multi-onvetter en neem hem vervolgens af met een schoonmaakdoek. Let wel even goed op het materiaal van je aanrecht, want zo kun je bij natuursteen niet alle producten gebruiken. Neem je aanrecht ook vooral af met een schone doek.

Tegels

Nu zijn de tegels aan de beurt. Spray hier een beetje multi-onvetter op en neem de tegels af met een schoonmaakdoek. Ben je benieuwd welke tegels het meeste aandacht verdienen? Dat zijn de tegels bij je fornuis en je spoelbak. Hier komen namelijk de meeste vetspetters en kalk terecht.

Kookplaat schoonmaken

Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf welke kookplaat je hebt. Zoek daarom goed uit welk schoonmaakmiddel geschikt is voor die van jou. Zo voorkom je dat je verder krassen of strepen op je plaat krijgt.

Roosters van de afzuigkap

Het is belangrijk om je roosters af en toe goed schoon te maken. Haal ze eruit en spray ze in met een multi-onvetter. Laat dit eventjes intrekken en plaats in de vaatwasser op een normaal programma. Nu is het tijd om de binnenkant van de afzuigkap schoon te maken. Zodra de roosters goed droog zijn kun je ze weer terugplaatsen in de afzuigkap.

Wasbak

Het beste is om deze dagelijks schoon te maken. Weg met de etensresten en gebruik altijd een schuursponsje en schuurmiddel om de gootsteen en de zeef te reinigen. Heb je last van kalk? Gebruik dan een beetje witte azijn en laat die voor 20 minuten intrekken. Spoel dit vervolgens na met water. Jouw wasbak is weer zo goed als schoon.

Vloer

Jaja nu mag je eindelijke de vloer schoonmaken. Stofzuig eerst zorgvuldig en sluit af met een goede dweilbeurt. ideaal toch?

Een schone handdoek, theedoke en vaatdoek

Ja ook deze doeken zijn eens in de zoveel tijd toe aan vervanging. Er kunnen namelijk veel bacteriën op gaan zitten en dat is erg vies. Het zorgt daarnaast ook nog eens voor geurtjes en dat willen we natuurlijk voorkomen.