Het is lente: zo doe je een grote lenteschoonmaak

Wonen door Maya Luz

Het is officieel lente. Dat betekent dat het tijd is voor een grote lenteschoonmaak! Maar waar moet je eigenlijk beginnen en hoe voer je precies een lenteschoonmaak uit? Wij doorlopen alle stappen voor de perfecte lenteschoonmaak.

Lees ook: Zo maak jij je wasmachine snel en goed schoon

Begin met het opruimen van losse spulletjes

Voordat je echt goed schoon kunt maken, moeten overige spulletjes uit de weg zijn. Ruim dus bijvoorbeeld de kleding die je hebt verzameld op een stoel even op en zorg ervoor dat alle spulletjes op hun eigen plekje liggen.

Was je beddengoed

Oké, nu kun je echt aan de slag. Begin met het afhalen van je bed en gooi je beddengoed in de was. Een lenteschoonmaak is natuurlijk niet compleet als je 's avonds niet in een schoon bed kunt kruipen.

Maak gelijk ook even je matras schoon

Nu je bed toch leeg is, kun je gelijk je matras schoonmaken. Begin met het stofzuigen van je matras. Pak daarna eventuele vlekken aan met azijn en afwasmiddel. Sprinkel vervolgens een dun laagje baking soda over je matras om het te reinigen. Laat dit intrekken en verwijder overig poeder voordat je je bed weer opmaakt.

Neem afstand van onnodige spulletjes

Een overvol huis is moeilijk om schoon te houden. Als je tijdens het schoonmaken te maken krijgt met spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt, is dit het beste moment om er afstand van te doen. Naast een lenteschoonmaak is dit ook een lente declutter!

Stof alles af en haal doekjes over tafels en vensterbanken

De volgende stap is in iedere kamer alles afstoffen. Haal vervolgens een doekje over de tafels, vensterbanken, plankjes van de kasten en ieder ander oppervlak.

Maak je ramen en deuren schoon

De ramen en deuren slaan we in onze normale schoonmaakroutine vaak over. Neem deze nu even grondig onder handen. Als je toch met een glasreiniger bezig bent, kun je ook gelijk de spiegels doen.

Stofzuigen!

Dan, de vloer. Begin met het stofzuigen van alle vloeren zodat alle stof en ander vuil eraf is. Aangezien je nog wat rond moet lopen, wachten we nog even met dweilen.

Maak je vloerkleden, bank en stoelen schoon

Nu kun je even goed naar je kleden, bank en stoelen kijken. Zitten hier vlekken in? Dan is nu het goede moment om deze te behandelen. Wasmiddel kan vaak goed helpen tegen vlekken. Maar check vooral even wat voor vlek het is voordat je ermee aan de slag gaat.

Was je handdoeken

De badkamer en keuken hebben allemaal een goede collectie van handdoeken. Deze gebruik je regelmatig, dus is het goed om deze ook even in de was te gooien. Doe ze gelijk allemaal bij elkaar, dan heb je dat ook gelijk gehad.

Doe een goede deep clean in de badkamer

Dan, de hele badkamer. Neem de vloer, je douche, wastafel en toilet grondig onder handen. Deze klus op zich kan al een hele lenteschoonmaak zijn!

Maak de overstap naar de keuken

Daarna is de keuken aan de beurt. Maak je vaat schoon, dan de gootsteen, je fornuis, oven, magnetron en alle andere apparaten. Vergeet ook de koelkast niet!

Tijd om te dweilen

Oké, nu kun je gaan dweilen in de kamers waar je helemaal klaar bent.

Doe de was

Heb je nog overige was? Dan is dit het moment om dat even te doen.

Gooi je afval weg

Tot slot kun je het afval dat je hebt verzameld tijdens het schoonmaken weggooien. Hierna kun je lekker met de voetjes omhoog!

Lees ook: Deze geurkaars past het best bij jouw sterrenbeeld