Dit zijn de dingen die je nooit moet zeggen tegen iemand die net een break-up heeft gehad

Relaties door Maya Luz

Break-ups zijn nooit leuk. Wanneer je zoiets meemaakt, is het soms fijn om even bij een vriendin uit te kunnen huilen. Ben jij die vriendin in deze situatie? Dan zijn dit de dingen die je beter niet kunt zeggen tegen je vriendin met een gebroken hart.

Lees ook: Liefdesverdriet? Zoek steun en afleiding bij je vriendinnen

'Ik heb je ex nooit leuk gevonden'

Alhoewel dit helemaal waar kan zijn, is dit absoluut niet het moment om deze informatie met je vriendin te delen. Je vriendin vond haar ex namelijk wel leuk en vind dat waarschijnlijk nog steeds. Daarom heeft ze nu zo veel pijn. Je vriendin wil nu dus niet horen over alle dingen die jij niet leuk vond aan haar ex, dat doet er nu niet toe. Leg je neer bij het feit dat je vriendin verdrietig is en valideer haar gevoelens. Zeker als er nog een kans is dat de relatie nog gered kan worden, is het niet slim om je uit te spreken over je negatieve gevoelens richting de ex. Mocht je vriendin zelf gaan klagen over hun ex, dan kun je gerust met haar instemmen. Maar wees niet te gepassioneerd.

'Dit is uiteindelijk veel beter voor je'

Ook deze zin kan heel erg waar zijn, maar dit is niet het juiste moment om dit te zeggen. Je vriendin moet dit zelf ervaren. Zeker als het net uit is, voelt de break-up als het meest heftige en verdrietige dat ze ooit is overkomen. En je kan dan wel honderd keer zeggen dat ze de positieve kant ervan moet inzien, maar dat komt nu toch niet binnen. Ze komt er vanzelf wel achter.

'Je kan veel beter krijgen'

Niemand wil horen dat ze met iemand aan het daten waren die onder hen stonden. Dit is op dit moment van de break-up ook helemaal niet aan de orde. Het punt is dat ze nu niet meer met die persoon daten, terwijl ze dit waarschijnlijk nog wel zouden willen. Nogmaals: laat al het klagen over de ex vanuit je vriendin zelf komen, niet vanuit jou.

'Nu kun je je focussen op je carrière'

We weten inmiddels wel dat je prima een relatie kunt hebben en een succesvolle carrière. Je hoeft hierin geen keuze te maken, maar als je dit zegt geef je je vriendin het gevoel dat dit wel moet. Misschien wil ze wel succesvol zijn en met die persoon blijven daten. Of misschien was ze zich al op haar carrière aan het focussen. Als je break-up nog zo recent is, is aan je werk denken misschien wel een goede vorm van afleiding. Maar dit is altijd tijdelijk. Hierdoor zal je vriendin zich uiteindelijk dus niet beter gaan voelen.

'Wat jij nodig hebt is een goede avond stappen!'

Nee, dat heeft ze niet. Misschien heeft ze veel meer behoefte aan een avondje op de bank met een glas wijn en haar vriendinnen om haar heen. Avondjes uit zijn leuk, maar als de break-up erg recent is, heeft je vriendin waarschijnlijk eerst wat verwerkingstijd nodig. Wacht dus vooral met het doen van deze suggestie totdat ze echt onnodig lang op bed hebben gelegen.