‘Once a cheater, always a cheater’ Is dat echt zo?

Relaties door Maya Luz

'Once a cheater, always a cheater', toch? Als iemand in een vorige relatie is vreemdgegaan, kun je bang zijn dat ze dit ook bij jou zullen doen. Dit is geen gekke gedachte, maar is deze angst eigenlijk wel terecht?

Lees ook: Dit is waar je de liefde van je leven gaat ontmoeten volgens je sterrenbeeld

Wat betekent 'once a cheater, always a cheater' eigenlijk?

Stel, je vertelt aan je vriendinnen dat je met iemand aan het daten bent. Deze persoon is eerlijk tegen je geweest en heeft je verteld dat ze in een vorige relatie vreemd zijn gegaan. Je vriendinnen vinden dit een enorme red flag. Want als iemand ooit is vreemdgegaan zullen ze dit sowieso vaker doen toch? Veel mensen hebben dit idee. Als ze in staat zijn om vreemd te gaan, zullen ze het blijven doen. Maar is dit wel echt zo? Wij zetten een aantal redenen op een rijtje voor waarom dit gedachtegoed niet altijd klopt.

Mensen kunnen leren van hun fouten

Oké, je huidige partner is vreemdgegaan in hun vorige relatie, ieks, dat is niet fijn om te horen. Maar het feit dat ze hier eerlijk over zijn, toont aan dat ze zich bewust zijn van de ernst van deze daad. Ze weten dat hun acties niet oké zijn en ze hebben hier hoogstwaarschijnlijk de consequenties van ervaren. Ze hebben de pijn gezien die hun acties hebben veroorzaakt. Hierdoor weten ze dus zeker dat ze dit nooit meer willen doen. We zeggen niet dat dit altijd zo is, maar er zijn genoeg mensen die daadwerkelijk kunnen leren van hun fouten.

Mensen kunnen veranderen

In een ander scenario kan het zo zijn dat je nieuwe partner al vaker is vreemdgegaan. Na de eerste keer hebben ze dus niet geleerd van hun fouten. Dit kan komen doordat ze toen eigenlijk nog niet klaar waren voor een vaste relatie. Hiermee praten we hun acties zeker niet goed. Maar het kan zo zijn dat deze persoon nu oprecht is veranderd. Je hebt hier een beetje extra vertrouwen voor nodig want echte garantie krijg je niet. Acties spreken luider dan woorden. We willen hiermee absoluut niet zeggen dat je iemand door vroeger veel vreemdging blindelings moet vertrouwen. Maar zet deze persoon niet gelijk weg als iemand die jou ongetwijfeld pijn gaat doen. Iemands verleden definieert niet wie ze nu zijn.

Er kunnen achterliggende redenen zijn voor het vreemdgaan

Vreemdgaan is slecht, dat is gewoon een feit. Maar dat betekent niet dat er geen reden achter het gedrag kan zitten. Deze verklaring kan veel duidelijkheid geven over of je ze kunt vertrouwen of niet. Misschien waren ze wel diep ongelukkig in hun vorige relatie en gaf hun ex ze geen uitweg. Je kunt nooit oordelen over iemands acties als je het complete verhaal niet kent. Soms is een cheater gerechtvaardigd.