Wat is beter: Afwassen met de hand of de vaatwasser?

Vrije tijd door Anjali

Vaatwassers worden steeds zuiniger, toch zijn mensen van mening dat met de hand afwassen zuiniger is. Maar is dat ook echt zo?

Kosten

Voor we tot de conclusie komen welke methode het meest zuinig is, moeten we erachter komen wat een gemiddelde vaatwasbeurt kost. Als je één keer het hoofdprogramma draait, ben je gemiddeld €0,22 kwijt. Dat lijkt misschien weinig, maar als je nog meer kosten wil besparen, is het handig om je vaat met de hand af te wassen. Met de hand afwassen blijft namelijk zuiniger dan de allerzuinigste vaatwasmachine. Toch moet je rekening houden met verschillende punten wanneer je met de hand afwast, om zo het zuinigst te kunnen werken.

Afwassen met de hand

Tijdens het afwassen met de hand kun je je maar beter aan drie belangrijke voorwaarden houden, mocht je zuiniger willen afwassen dan de vaatwasser. Volgens de Consumentenbond blijkt dat met de hand afwassen alleen zuiniger is dan de vaatwasser wanneer je alle drie de punten toepast.

  1. Gebruik een teiltje: zo spoelt het water niet door en verspil je niet onnodig water. Ditzelfde geldt voor de wasbak afsluiten.
  2. Geen te heet water: Het kost meer energie om het water te verwarmen, was daarom met lauw of koud water.
  3. Niet te veel afwasmiddel gebruiken.

Besparen met de vaatwasser

We begrijpen het als je even geen zin hebt om met de had af te wassen, en de vaatwasmachine ziet er dan wel heel aantrekkelijk uit. Het kost je immers ook gemiddeld 'maar' € 0,22. Toch kan dit bedrag op jaarbasis erg oplopen: wij geven je tips zodat je toch nog op een zuinige manier de afwasmachine kunt benutten:

  • Maak gebruik van het ecoprogramma: hiermee kun je jaarlijks ongeveer twintig euro besparen. Dat is als je dan kiest voor het ecoprogamma in plaats van het normale hoofdprogramma.
  • Spoel de vaat niet voor: etensresten in de prullenbak gooien is vaak al voldoende, en wanneer je de vaat voorspoelt kun je de automatische vuildetectie aantasten waardoor je vaat er niet altijd schoner uitkomt.
  • 's Nachts laten draaien: laat de afwasmachine 's nachts draaien als je jouw energieleverancier een nachttarief hanteert. Dit kan je veel geld besparen, en je kunt de volgende ochtend de vaat gewoon weer uitladen.
  • Helemaal vol: zet de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is. Het is zonde om een vaatwas te draaien als de afwasmchine niet vol zit: dat vraagt veel water- en energieverbuik. Speel een spelletje Tetris en deel de machine zo in dat alles erin past.