Feit of fabel: Is de dronken jij de échte jij?

Lifestyle door Juliët

Heb jij je altijd al eens afgevraagd of de dronken jij nou de echte jij is? Wij hebben dit voor je uitgezocht. Of je er heel blij van wordt is een andere vraag. We hebben allemaal wel een (dronken) persoonlijkheid die naar boven komt als je een paar drankjes hebt gehad. Maar volgens een onderzoek bestaat er helemaal geen dronken jij. Hoe zit dit precies?

Is de dronken jij de échte jij? 

Maar hoe zit dit nou eigenlijk precies? Je dronken persoonlijkheid verschilt volgens wetenschappers eigenlijk helemaal niet zoveel van de echte jij. Alleen hoe jij het beleeft is anders. In het onderzoek die stond in de Clinical Psychological Science moesten 156 deelnemers hun persoonlijkeheid beschrijven zowel dronken als nuchter. Vervolgens gingen ze mixdrankjes drinken, spelletjes spelen en wat puzzels oplossen. Klinkt wel als een feestje of niet? De persoonlijkheden werden vervolgens beoordeeld door drie groepen, namleijk zichzelf, hun mede-feestgangers en wat neutrale mensen.

Wat bleek?

De conclusie is keihard, want weet je wat nu bleek? De mensen die drank op hadden vonden dat ze heel erg veranderd waren, terwijl de neutrale mensen die dus niet hadden gedronken, dit reuze vonden meevallen. Maar er viel wel één ding op, namelijk dat de mensen met drankje extraverter waren. Daar kunnen we ons allemaal wel wat bij voorstellen. Waar het eigenlijk allemaal op neerkomt is dat als je drank op hebt, de rest jou nog hetzelfde vindt, alleen iets uitbundiger. Het voordeel hieraan is dat je de volgende dag in principe niet druk hoef te maken hoe je was in de kroeg. Toch vragen we ons nu wel af of we echt die "drunk in love"-persoonlijkheid hebben.

Spreken we de waarheid? 

Hoe vaak zeggen we wel niet, we zijn het meest eerlijk als we drank ophebben. Alcohol neemt remmingen weg en daardoor hebben we minder schaamte en terughoudenheid. Iemand kan met drank op er sneller wat uitflappen, gemakkelijk praten en snel over eigen woorden heen stappen. We worden een stuk losser, omdat alcohol de werking van sommige neurotransmitters en hierdoor worden sommige karaktereigenschappen vergroot. Zo kan bij iemand waarbij de amygdala actiever is in dronkenschap leiden tot agressief gedrag. Verder is het dus niet zo dat we per se de waarheid spreken tijdens een niet nuchter avondje, maar we gaan gewoon makkelijker met woorden om. We houden er niet echt rekening mee wat ze kunnen aanrichten bij een ander persoon. Dit kan natuurlijk in je voor of nadeel werken.