Katy Perry is helemaal gek van pickleball; wat is het?

Sport & gezondheid door Kyra

Katy Perry is al een aardige tijd bezig met pickleball. Via haar moeder is de familie in aanraking gekomen. Ze organiseert zelfs toernooien met haar foundation. Volgens Katy is pickleball zelfs beter dan padel. In Noord Amerika is het al aardig groot, maar in Europa is het nog schaars. Wel groeit het aantal pickleball banen meer. Wat is deze sport waar Katy Perry zo van houdt?

Wat is pickleball

Pickleball is familie van de racketsporten. Je speelt het op een baan van 13.41 meter bij 6.09 meter. Het is zowel te spelen in duo’s als met vier personen. Het is een mengelmoes van tennis, badminton en tafeltennis. De sport is makkelijk om mee te starten. De regels zijn simpel. Mensen van iedere leeftijd hebben de mogelijkheid om pickleball te spelen. Speel het dus met je vrienden, kinderen of ouders! Er is altijd de ruimte om competitief te spelen, maar dit is geen eis om plezier van pickleball te hebben.

Waar komt het vandaan?

In 1965 bedachten Joel Pritchard, Bill Bell en Barney McCallum het spel pickleball in de Verenigde Staten. Het begon in de achtertuin van Joel. De kinderen van Joel en Bill verveelde zich wezenloos. Om de kinderen toch maar iets te laten doen, bedachten Joel en Bill pickleball. In de achtertuin lag nog een oude badmintonbaan. De mannen gingen in de schuur op zoek naar badmintonrackets. Die vonden ze niet, dus gingen ze maar met tafeltennisbatjes aan de gang. Een shuttle of tennisbal was er ook niet, dus was de enige optie een licht balletje met gaten. Joel en Bill gingen spelen en het bleek een groot succes onder de kinderen.

Barney kreeg het spel een paar dagen later te horen. Samen met Joel en Bill gingen zij in discussie over de regels. De inspiratie was badminton, maar het spel kreeg ook zijn eigen regeltjes. Het belangrijkste voor de heren was het plezier voor jong en oud tijdens het spelen; de gehele familie hoort te genieten.

Het design van de racket is ook door heel wat stadia gegaan. Het begon natuurlijk met oude tafeltennisbatjes, maar dat was het net niet. De zoon van Barney, David, ging aan de slag met een perfect design ontwikkelen. Hij probeerde veel ontwerpen, maar het echte design kwam vanuit Arlen Paranto. Hij ontwierp vliegtuigen en wist dus precies hoe je lichtgewicht producten maakt. Hij paste een honinggraat patroon aan in het midden van de racket, om het licht te houden, maar wel stevig zodat het niet gelijk breekt.

Verschil pickleball en padel

Als eerst is de racket waarmee je speelt al anders. Bij pickleball is het een dun, lang plastic batje, terwijl je bij padel een dikker racket gebruikt met gaten erin. Ook de bal waarmee je speelt is een totaal ander iets.  De bal van padel lijkt op een tennisbal en is bijna hetzelfde. De bal bij pickleball is juist van plastic, hol en heeft allerlei gaten. Dit geeft een ander effect. Vooral het stuiteren is anders. Daar komt weer een verschil bij kijken. Bij padel gebruik je naast de grond en de lucht ook de muur. De hele ruimte mag je gebruiken bij het spelen van padel. Bij pickleball heb je geen kooi om je heen. Je hebt, net zoals bij de meeste racketsporten, een net in het midden. Het net hangt op heuphoogte voor een hoop plezier. Het laatste grote verschil zit hem in het veld. Bij padel is deze namelijk groter. Ook de lay-out is anders. Padel ziet er hetzelfde uit als tennis, pickleball heeft een no volley zone bij het net.

Lees ook: 5 sporttrends die groeien in populariteit