Waarom doen reality shows het zo goed?

Media door Kyra

Elke televisiezender heeft wel zijn eigen versie van een reality show. Ex on the beach, Married at first sight, zelfs omroep Max met We zijn er bijna! scoort goed. Waarom vinden we het zo leuk om te kijken naar reality tv? Dit zijn de meest voorkomende redenen.

Leedvermaak

De nummer één reden voor velen is leedvermaak. Kijken hoe anderen keihard op hun plaat gaan, met het comfort van je eigen bank. Programma’s zoals Ex On The Beach doen het daarom ook zo goed. Exen komen opdagen, de ene gaat weer vreemd, die kent die en op één of andere manier hebben ze ook nog eens een geschiedenis. Misschien willen veel mensen het niet toegeven, maar om leedvermaak lachen we nu eenmaal vaak en al helemaal tijdens het kijken van reality shows. Daarom bestaan programma’s zoals Lachen Om Homevideo’s nog steeds. Echte mensen die falen, dat willen we zien.

Een kijkje in een andere wereld

Iedereen heeft zijn leven anders. Je raakt gewend aan jouw dagelijkse routine, wat op sommige momenten aardig saai voelt. Daarom is het heerlijk om even in de wereld van iemand anders te duiken. De beste manier om dit te doen is via reality shows. Hoe verder de ander van jou af staat, des te mooier het is om te kijken. Ex On The Beach kijken terwijl jij rustig een partner en kinderen hebt is geweldig. Zien hoe de BN’ers geld aan de meest vreemde dingen uitgeven na een lange dag werk is bijna lachwekkend. Tv shows zoals Lang Leven De Liefde hebben elke aflevering veel verschillende mensen, waardoor ze je altijd verrassen.

Drama in reality show land

Reality tv is natuurlijk eerder too much dan saai. Programma’s waarbij veel gebeurt, zoals De Bachelor, creëert veel drama. Hij vindt haar niet leuk, zij hem wel, twee onderling hebben ook ruzie en ga zo maar door. De teasers voor afleveringen maken deze suspense nog erger dan dat het in werkelijkheid is. Muziek en knipjes geven het moment net meer sfeer en spelen in op de emotie die de producenten over willen brengen. Een ruzie is veel interessanter om te kijken als er heftige muziek onder staat, je het gevecht vanuit meerdere punten ziet en je de reacties van andere ziet. Dit allemaal terwijl het mogelijk is dat de ruzie in werkelijkheid een klein meningsverschil was.

Gemeenschap

Naast dat het gewoon leuk is om naar te kijken, brengt het ook mensen bij elkaar. Op social media praten mensen erover en delen ze hun meningen. Dit was raar, dit was grappig, dat moment was interessant. Vaak ontstaan er ook groepen om de afleveringen mee te bespreken. Op de werkvloer praten velen even tussendoor of tijdens de pauze over wat er nou weer gebeurt is. Dit brengt gezelligheid, maar ook validatie. Vooral op social media is dat zo. Het is fijn om te horen dat iemand het met je eens is. Als jij als enige een moment raar vindt, ga je eerder aan jezelf twijfelen. Verder brengt het ook mooie discussiepunten en levert het prachtige gesprekken op.

Lees ook: Dit is waarom je niet teveel moet bingewatchen