6X manieren om te voorkomen dat je tulpen gaan hangen

Vrije tijd door Anjali

Het tulpenseizoen is in volle gang: hoog tijd om een bosje in huis te halen. Maar hoe voorkom je dat ze gaan hangen?

1. Gaatje in de tulpen

Prik een gaatje door de tulp met een naald. Dit doe je recht onder de knop, bovenin de steel van de bloem. Dit zorgt ervoor dat ze zullen stoppen met groeien. Maak je maar geen zorgen: ze gaan hier niet dood van. Wel zorgt het ervoor dat ze dezelfde lengte zullen houden en daarom niet snel gaan hangen.

2. Suiker

Een goede voeding voor bloemen is suiker, zo ook voor de tulp. Door een schepje suiker in het water te laten oplossen zul je de levensduur van de bos bloemen verlengen, zo blijven ze nóg langer goed! Vaak krijg je al een zakje bloemenvoeding bij het boeket, gebruik deze ook altijd.

3. De juiste vaas

Tulpen kunnen zo'n vijf centimeter groeien nadat je ze hebt gekocht. Dat is trouwens ook de reden dat ze na verloop van tijd krom zullen gaan hangen. De juiste vaas is dus cruciaal om dit tegen te gaan. Doe de bloemen in een vaas die tot minstens halverwege de stengels komt. Zo kunnen ze nog voldoende groeien, maar gaan ze niet over de rand heen hangen!

4. Koper

Koper maakt het water wat zuurder, en omdat het water zuurder wordt, gaat het de groei van bacteriën tegen. Een koperen munt zoals een muntje van vijf cent zal dus wonderen doen om langer te genieten van het prachtige boeket dat je in huis hebt gehaald. Leg een muntje in de vaas en vul de vaas vervolgens met water.

5. De juiste plek

Tulpen beginnen al vroeg met groeien, wanneer het nog koud is. Ze staan dan ook niet graag op een warme plek als de verwarming of in de zon. Hierdoor zullen ze sneller uitbloeien en hangen, en dat is iets wat je niet wilt hebben als je lang van de bloemen wilt genieten. Kijk dus naar een goede plek met voldoende schaduw of indirect zonlicht, en zorg ervoor dat het niet té warm is.

6. Schoon water

Misschien hoeven we je dit niet te vertellen, maar schoon water is erg belangrijk voor je boeket tulpen. En dan niet alleen wanneer je ze voor het eerst in de vaas doet, maar ze zullen elke dag voorzien moeten worden van vers water. De bloemen zijn er namelijk erg dol op en slurpen heel wat vocht op. En zorg er ook voor dat je de tulpen niet schuin afsnijdt, maar juist recht: dit zorgt ervoor dat de bloemen niet té gulzig gaan drinken, waardoor ze ook kunnen gaan hangen.