2X dingen die je niet mag schoonmaken met microvezeldoekjes

Wonen door Anjali

Microvezeldoekjes lijken de uitkomst te bieden, maar ze zijn lang niet voor alles goed. Wij leggen je uit waar je ze beter niet voor kunt gebruiken.

Waar zijn microvezeldoekjes van gemaakt?

Microvezeldoekjes zijn gemaakt van het materiaal polyamide. Deze stof trekt vet, olie en kalk aan, zelfs zonder dat je een schoonmaakmiddel hoeft te gebruiken. Hierdoor zijn deze doekjes perfect voor het schoonmaken van de badkamer, keuken of toilet.

Niet gebruiken voor glanzende oppervlakken

Maak jij je spiegels, ramen, bril of andere glazen voorwerpen schoon met zo'n doekje? Dat is niet zo handig en je kunt er maar beter zo snel mogelijk mee stoppen, zeker als het doekje wat ouder is of vaak is gebruikt. De vezels in de doek zorgen er namelijk voor dat er vuil en zand in kan blijven zitten. Dit zie je niet snel met het blote oog, maar heeft wel degelijk gevolgen voor je glanzende oppervlakken. Je maakt met het gebruik van zo een doekje - waar dus vuil en zand in zit - snel krassen. Ook kan het materiaal snel dof worden door de wrijving van de doek op het oppervlak. Gebruik oin plaats daarvan een brillendoekje of een doek van zacht katoen.

Niet gebruiken voor hout

Ook hout zal niet gelukkig worden van de microvezel doek. Maak het daarom ook niet schoon en neem niets af met zo'n doekje. Het werkt eigenlijk heztelfde als de spiegels, ramen en glanzende oppervlakken: door het vuil wat zich verstopt in de doek beschadig je het materiaal, waardoor het in de loop der tijd niet mooier wordt. Dat komt doordat er meestal een laagje vernis op het hout zit, wat het beschermt tegen vocht en viezigheid. Want wanneer er vocht in het hout trekt, kan het hout uitzetten, scheuren of schimmelen. Wanneer je het vernis - de beschermlaag - beschadigd door het vuil en zand wat zich ophoopt in de doek, kunnen er vlekken in het hout komen die je nooit meer weg kunt krijgen. Gebruik daarom een zachte spons of gewone vaatdoek om de houten eettafel af te nemen. Gebruik hierbij een beetje water met schoonmaakazijn of groene zeep om het oppervlak goed te reinigen. Heb je erg hardnekkige vlekken? Olijfolie of lijnzaadolie doet ook wonderen om deze eruit te krijgen.

Conclusie

Microvezeldoekjes zijn verder wel écht handig om te hebben, maar gebruik ze niet voor glanzende oppervlakken en houten meubels. Voor andere materialen zijn de nog steeds heel handig!