Gezond snoepen? Dit is de beste optie voor snoepgoed

Eten door Anjali

Een gezonde snack neigt vaak naar fruit of noten, of andere alternatieven waar geen suiker in zit. Soms weet je niet zo goed wat je moet snoepen als je voor een gezonde optie wil gaan. Benieuwd naar wat het gezondste snoepgoed is? Wij zochten het uit.

Waarom is snoep ongezond?

Net zoals eigenlijk alle dingen, kun je natuurlijk af en toe zoetigheid eten, maar niet te vaak en ook niet te veel. Geen enkel snoep is écht gezond, en zowel de verianten met als zonder suiker staan niet in de schijf van vijf volgens het Voedingscentrum. Het snoepgoed bevat vaak veel suiker en levert weinig goede voedingsstoffen, waardoor de zoetigheden niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon.

Minder of geen suiker

Let jij graag op de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt, maar wil je wel blijven snoepen? Een variant met minder of helemaal geen suiker biedt de uitkomst! Vaak worden de suikers vervangen met zoetstoffen, waarvan sommige kunstmatig worden gemaakt en sommige uit de natuur komen. Deze varianten zijn nog steeds niet écht gezond, maar bevatten minder calorieën en suikers dan normaal snoepgoed.

Het 'gezondste' snoepgoed

We zijn dus op zoek naar suikervrije of suikerarme varianten waar geen of in ieder geval minder suiker in zit. En dat zijn er redelijk veel. Zo heeft Albert Heijn een speciale lijn snoepjes met dertig procent minder suiker en vijftien procent minder calorieën dan de 'gewone' versie, zoals AH Dropfruit duo's, AH Winegums, AH Honingdrop en AH Marshmallows. Ook de Red Band Dropfruit mix bevat dertig procent minder suiker, net als de Apekoppen en de Biggetjes van Katja. Daarnaast heeft Klene een hele serie aan drop dat geheel suikervrij is. Genoeg opties dus!

Met mate

Heb je zin in iets lekkers, maar wil je écht gezond doen? Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor fruit, groente of ongezouten noten. Maar wees niet te streng voor jezelf: je hebt balans nodig om een gezond voedingspatroon te kunnen onderhouden. Af en toe snoepen is niet erg, maar eet het met mate. Eén snoepje is niet erg, maar een hele zak - suikervrij of niet - opeten is natuurlijk niet goed.