10 tips voor je ochtendritueel om het maximale uit je dag te halen

Vrije tijd door Maya Luz

Ochtenden, sommige mensen zijn er fan van, anderen blijven het liefst zo lang mogelijk in bed liggen. Wil jij een ochtendmens worden? Dit zijn tien tips voor je ochtendritueeltje zodat jij het maximale uit je dag haalt.

Lees ook: Word je ’s nachts vaak wakker? Dit is hoe je de hele nacht kunt blijven dromen

Ga rustig zitten voor je ontbijt

In de ochtend hebben we vaak haast en dan eten we ons ontbijtje even snel, staand of zelfs lopend. We weten dat het leven soms onvoorspelbaar is en we zijn het ermee eens dat je dan beter gehaast kunt eten dan helemaal niet eten. Als de chaos van de ochtend het toestaat, raden we echt aan om even rustig de tijd te nemen voor je ontbijt. Ga rustig ermee zitten en focus je op je eten. Dit is jouw rustmomentje voordat je je drukke leven in moet.

Vermijd snoozen

Snoozen is soms zo verleidelijk. Toch is het niet erg goed voor je productiviteit. Langer in bed blijven liggen zorgt er namelijk voor dat je minder tijd hebt voor je ochtendroutine. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer daarom direct op te staan zodra je wekker gaat en direct wat zonlicht te krijgen. Zo ben je gelijk goed wakker.

Leg je outfit de avond van tevoren klaar

In de ochtend is je tijd schaars. Je outfit uitzoeken neemt veel tijd in beslag. Want wat nou als dit ene topje toch leuker staat bij die broek, of is deze trui toch niet beter? Om outfitstress in de ochtend te voorkomen, raden we aan om je outfit de avond ervoor klaar te leggen. Scheelt jou weer een hoop gedoe.

Begin je dag met een glas water

We moeten genoeg water drinken om gezond te blijven. Water drinken is noodzakelijk, maar we vergeten het nog weleens. Zet voordat je gaat slapen een glas water op je nachtkastje zodat je jezelf gelijk kunt hydrateren zodra je je bed verlaat.

Maak je bed op

Voor sommige mensen is het bed opmaken een onmisbaar onderdeel van de ochtendroutine, anderen laten het lekker voor wat het is. Toch geeft het je een opgeruimd en georganiseerd gevoel als je het wel doet.

Doe aan lichaamsbeweging

Een goede manier om aan je dag te beginnen is door even te bewegen. Doe bijvoorbeeld wat yoga voordat je je klaar gaat maken voor de dag of ga even wandelen. Als je een hond heb je een mooi excuus om even goed wakker te worden in de frisse lucht.

Laat je telefoon nog even liggen

Je e-mails of appjes checken is in de ochtend heel verleidelijk. Toch raden we dit af. In de ochtend moet je je even op jezelf focussen en op wat je moet doen om je klaar te maken voor de dag. Laat je telefoon op stil totdat je klaar bent om aan je dag te beginnen. Zo wordt jouw ochtendritueel een momentje voor jezelf.

Maak een to-do list

Zodra je klaar bent om aan je dag te beginnen, is het goed om te weten wat er precies moet gebeuren. Schrijf voor jezelf op wat er vandaag echt moet gebeuren. Denk aan die ene vergadering voorbereiden, die ene e-mail schrijven en bijvoorbeeld de boodschappen. Schrijf je lijstje in een logische volgorde. Begin bijvoorbeeld bij het meest belangrijke ding en werk je weg naar beneden.

Bepaal je doelen voor de dag

Naast een to-do list schrijven, kun je ook doelen opstellen voor je dag. Denk hierbij aan hoeveel stappen je wil zetten, hoeveel werk je zou willen doen maar ook hoeveel pauzes je gaat nemen. Dit soort dingen vereisen wilskracht en ze opschrijven dient als een stok achter de deur.

Zet muziek op

Niks is zo leuk als je klaarmaken voor de dag terwijl je meezingt en -danst met je favoriete liedjes. Maak een playlist met je favoriete nummers en luister deze in de ochtend. Zo begin je je dag altijd met een goed humeur.

Lees ook: Moeite met uitslapen terwijl je dit soms wel wil? Met deze tips lukt het je zeker