RoddelPraat-host Dennis Schouten (28) openlijk over euthanasiewens: "nog enkele jaren mee"

Celebs door Jennifer

Op social media is presentator Dennis Schouten (28) lekker in de weer met het populaire RoddelPraat. Alleen gaat het in zijn dagelijks leven kennelijk helemaal niet goed. Al jaren voelt Dennis zich ongelukkig en worstelt hij met zijn leven. Het gaat zelfs zo slecht met hem, dat hij liever gewoon euthanasie pleegt. Dat vertelt hij openhartig in zijn biografie Dennis Schouten: Beschadigd, op weg naar de dood.

Disclaimer: in dit artikel wordt gesproken over zelfmoord. Denk je aan zelfdoding? Je kunt 24/7 gratis en anoniem contact opnemen met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Dennis Schouten worstelt met mentale problemen

Dennis Schouten kun je kennen van RoddelPraat, dat hij maakt samen met mede-presentator Jan Roos. Al heeft de jonge presentator in 2021 ook heel even meegedaan aan Expeditie Robinson. Alleen komt hij hier helemaal niet voor en valt hij na één nacht op het eiland alweer af. Helaas wel door gezondheidsredenen: hij krijgt soortgelijke symptomen als bij de tia, die hij twee jaar eerder heeft gehad. Toen worstelde Dennis dus al met het leven, weliswaar meer door zijn gezondheid. Al heeft hij blijkbaar ook last van mentale problemen, zo vertelt hij in de nieuwste aflevering van RoddelPraat.

Euthanasie

Met de mentale problemen worstelt hij naar eigen zeggen al jaren. Het is zelfs zo erg, dat hij zelf geen uitweg meer ziet. "Op papier heb ik een ontzettend goed leven, maar in de praktijk voel ik mij zelden gelukkig," schrijft Dennis in een eigen statement op Instagram. Hij voelt zich vaak eenzaam en onrustig. "De laatste jaren zijn deze negatieve gevoelens - die heel veel energie kosten - verergerd. Ik weet dat ze niet kloppen, maar ik krijg ze niet uit mijn lichaam." Hij heeft daarvoor zeker hulp gezocht bij psychologen, medicatie geprobeerd en is hij zelfs teruggegaan naar Enschede. Alleen heeft het allemaal niet geholpen. Daarom praat hij nu naar euthanasie, vertelt hij ook openlijk in zijn boek Dennis Schouten: Beschadigd, op weg naar de dood.

Volgens Dennis zijn de mentale problemen ontstaan, doordat hij jarenlang heeft geëxperimenteerd met medicatie. Dit zou in zijn pubertijd "bepaalde dingen in zijn hoofd hebben beschadigd". Op Instagram zegt hij zich wel te schamen, maar: "Ik voel me niet verplicht om te leven." Wel zal hij zijn naasten niet zomaar in de steek laten.

Nog enkele jaren leven

Daarom wil Dennis nog wel enkele jaren blijven leven, zodat hij de mensen in zijn directe omgeving goed achterlaat. "Daarna neem ik de regie over mijn eigen leven," aldus de RoddelPraat-host. Jan, zijn collega bij RoddelPraat, vindt het natuurlijk wel "pijnlijk" om te horen. Wel respecteert hij de keuze van Dennis, omdat hij inziet dat het hem wel rust geeft. "Jij komt op aarde, dat is je niet gevraagd," zegt hij in de aflevering van het online programma. "Wat je wel in handen hebt, is dat je van de aarde gaat."

Op social media krijgt Dennis zowel steun als ook wat haatreacties van mensen, die denken dat hij alleen maar aandacht wil. De haat is niet heel nieuw voor de presentator, die in het verleden ook al doodsbedreigingen heeft gekregen. Gelukkig voor Dennis krijgt hij dus ook genoeg steun van mensen, bijvoorbeeld iemand die in een soortgelijke situatie zit. "Sterkte Dennieboy! Ik heb hier zelf al vanaf mijn 15e last van, het is niet te omschrijven hoe vervelend eenzaamheid is," vertelt iemand in de reacties bij RoddelPraat. "Ik ben nu 71 en nog steeds voel ik me vaak eenzaam." Iemand anders op Instagram hoopt dat hij misschien nog van gedachten veranderd. En weer een ander schrijft: "Het laatste waar je nu op zit te wachten is goedbedoelde adviezen van iedereen, die wel even weet hoe dit op te lossen. Jouw leegte is een feit en voor veel mensen herkenbaar."

Biografie

De biografie Dennis Schouten: Beschadigd, op weg naar de dood, geschreven door Andries Jelle de Jong, is vanaf nu te koop. Ondertussen hoopt Dennis het leven niet te zwaar te maken. "Medelijden of hulp ben ik niet naar opzoek," vertelt hij in zijn Instagrampost. "Leuke dingen, liefde of een borrel wel." Mocht je hem willen ontmoeten en spreken, kan dat op 2 april 2024 bij de boekpresentatie en liveshow van RoddelPraat in Almere.

Meer op Instagram

Lees ook: Dennis Schouten van Roddelpraat krijgt doodsbedreigingen: "onveilig in eigen huis"