Dit is hoe lang het echt duurt om een slechte gewoonte te doorbreken

Lifestyle door Maya Luz

Slechte gewoontes, we hebben ze allemaal wel. Sommige mensen roken bijvoorbeeld, of snoozen de wekker iedere dag. Dit soort gewoontes afleren is een goed doel om te hebben. Maar hoe lang duurt het nou eigenlijk om een slechte gewoonte te doorbreken? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Wil jij in de ochtend leren sporten? Zo doe je dat

Een slechte gewoonte doorbreken

Slechte gewoontes doorbreken, tja, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kost tijd en doorzettingsvermogen. Maar hoeveel tijd kost het nou precies? Dat kan nog best verschillen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het tussen de 18 en 254 dagen kan duren. Dat is niet niks. Gemiddeld duurt het 66 dagen om een slechte gewoonte echt te doorbreken. Hoe lang het duurt hangt af van wat de gewoonte is die je af wilt leren. Sommige gewoontes zijn moeilijker om af te leren dan andere, denk bijvoorbeeld aan roken. Hoe lang je erover doet hangt ook af van hoe goed je bent in jezelf nieuwe gewoontes aanleren. Want de beste manier om een slechte gewoonte af te leren, is door jezelf een goede gewoonte aan te leren om deze te vervangen.

Zo leer je een slechte gewoonte af

Laten we beginnen bij wat je niet moet doen als je een slechte gewoonte af wil leren. Ga ten eerste niet proberen om van de ene op de andere dag te stoppen. Snelle oplossingen werken met dit soort dingen helaas niet. Geef jezelf de tijd, dit werkt veel effectiever. Onze tip: streef naar vooruitgang, niet naar perfectie.

Om een slechte gewoonte te doorbreken, zijn er drie stappen die je kunt doorlopen. De eerste stap is jezelf voorstellen in een versie van jouw leven waarin je de slechte gewoonte niet meer hebt. Hoe ziet je leven er dan uit? Hoe voel je je daarbij? Zodra je een duidelijk doel voor ogen hebt, kunt je door naar stap twee. Dit is bepalen wat je moet doen om je doel te bereiken. Wat heb jij nodig om ervoor te zorgen dat je de gewoonte achter je kunt laten? Denk hierbij aan een duidelijke planning, motivatie, structuur of steun van anderen. Nu je weet wat je nodig hebt, kun je hier ook echt mee aan de slag. Wanneer je daadwerkelijk stappen gaat zetten om je gewoonte te doorbreken, is stap drie heel belangrijk. Dit is je vooruitgang bijhouden. Als je dit niet doet, is het namelijk erg makkelijk om jezelf naar beneden te halen. Je bekijkt alles als geheel en dan ziet je vooruitgang er niet altijd even indrukwekkend uit. Maar wanneer je inzoomt op kleine overwinningen, wordt je strijd toch een stuk waardevoller. En onthoud: het streven is vooruitgang, niet perfectie.

Lees ook: Zo maak je (vroeg) opstaan tijdens donkere ochtenden makkelijker