Zo bespaar je geld op je verwarming

Lifestyle door Anjali

Heb jij het gevoel dat je verwarming heel vaak aanstaat, maar het nog steeds erg koud is? Dat kan zijn omdat 'ie een opfrisbeurt nodig heeft. Zo bespaar je geld op de verwarming.

Viezigheid

Na verloop van tijd kunnen stof, vuil en vieze deeltjes zich verzamelen in je verwarming. Dit kan de efficiëntie verminderen, waardoor je kachel het moeilijker krijgt om je huis op te warmen. Je energierekening schiet dan vervolgens omhoog, omdat het minder goed verwarmt.

Verwarming schoonmaken

Gelukkig hoeft het schoonmaken geen moeilijke klus te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een stofzuiger met een smalle zuigmond, of opzetstukje dat bedoeld is voor kleine hoekjes. Daarnaast heb je een vochtige doek nodig.

 

  1. Zet de verwarming uit en laat deze goed afkoelen voordat je begint.
  2. Begin vervolgens met het voorzichtig stofzuigen van de buitenkant van de radiator. Alle ribbels moeten stofvrij zijn voor je begint aan de volgende stap.
  3. Nu je het oppervlakkige stof hebt verwijderd, kun je beginnen aan de binnenkant van de kachel. Je zult merken dat zich grote balen stof in de radiator verstoppen, deze kun je met gemak opzuigen. De overtollige delen waar je niet bij komt kun je eventueel met een ragertje of een dun en langwerpig voorwerp naar beneden duwen, zodat dit ook door de stofzuiger kan.
  4. Nu alles grotendeels stofvrij is kun je een natte doek over de binnenkant halen. Natuurlijk alleen waar je zelf bij kunt, maar dat is nu precies wat je ook kunt zien. Als dit gereinigdis, kun je de buitenkant doen. Op deze manier zul je geen stofresten meer zien. 
  5. Een beetje warm water en een doek is genoeg. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen om je radiator te reinigen: dit geeft gassen af die vrijkomen wanneer de kachel verwarmd wordt. Ook kun je schade aan de lak of verf aanrichten met schoonmaakmiddelen.
  6. Herhaal dit gehele proces om de verwarming goed te laten blijven draaien.

Panty to the rescue

Heb je nog een oude of kapotte panty liggen? Dit is het moment om die te gebruiken! We begrijpen dat je vaak niet bij de achterkant of binnenkant van de radiator kan, omdat 'ie misschien te dicht op de muur zit. Hier is een simpele oplossing voor: Door de panty achter de verwarming te plaatsen en 'm enkele keren heen en weer te bewegen, creëer je een soort stofmagneet. Binnen enkele seconden is de radiator stofvrij, wat ertoe leidt dat 'ie nóg grondiger schoon is!