Last van bedwantsen? Zo kom je er vanaf!

Lifestyle door Juliët

Heb jij wel eens last gehad van bedwantsen? Dit beestje is met name 's nachts actief en komt met name in besmette kamers. Ze kruipen in bed of in je koffer. Zodra jij thuis je bagage uitpakt, verspreiden de bedwantsen zich langzaam. Maar hoe kom je van deze beestjes af? Wij vertellen je het!

Bedwantsen

Maar wat is nou een bedwants precies? Het is een parasitati insect en behoort tot de zogenoemde 'wantsen'. Vroeger waren ze ook wel bekend als de wandluis. Ze komen voor in de meest verschillende kleuren, van wit tot rood-bruin. Zo hebben ze zes gore pootjes. Overdag verstoppen deze beestjes zich in allerlei hoeken en gaten in je huis. In de avond en nacht komen ze pas echt tevoorschijn. Terwijl jij lekker slaapt, gaan ze van jouw bloed zuigen. Bah!

De beet

Hoe herkennen we eigenlijk een beet van een bedwants? Je kan de plek herkennen aan een bultje die erg begint te jeuken, maar gelukkig vanzelf wel weer weggaat. Vaak gaat de beet na een paar weken weg. Hier hoef je verder niks voor te doen. Eigenlijk lijkt de beet erg op een muggenbeet en is verder niet gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid. Alleen let er wel op dat je niet gaat krabben! Ze kunnen namelijk dan gaan ontsteken. Mocht de jeuk toch erg worden en gaan de bultjes zich verspreiden, trek dan even aan de bel bij de huisarts.

Voorkomen

Bedwantsen kunnen vrijwijl overal zich gaan nestelen, maar voornamelijk in bedden, kleren en gebruike meubels. Zo kun je de beestjes meenemen uit je hotel of in het OV oppikken. Let dus altijd even goed op als je in een hotel slaapt! Check de bedden en vooral het matras. Zorg dat je spullen niet pal tegen de muur of op de grond staan. Check vooral ook even of er geen bedwantsen in je tweedehands kleding, meubels of spullen zitten.

Wat te doen?

Maar wat kunnen we nou doen tegen deze ellendige beestjes? Een ding kunnen we je zeggen, bedwantsen bestrijden is een lastig klusje.  Bedwantsen-poep kun je herkennen aan de bruine of zwarte vlekjes op bijvoorbeeld je lakens of matrassen. Helaas kun je zelf niet de beestjes wegkrijgen. Schakel daarom altijd een bedrijf in die ze kan bestrijden. Laat vervolgens je kamer twee uur goed luchten voordat je er weer in gaat. Maak de eerste week niet de desbetreffende kamer schoon en stofzuig niet.

Maar wat kun je dan wel zelf doen? Om bedwantsen uit je beddengoed te krijgen, was dan op 60 graden of eigenlijk nog heter. Droog je beddengoed in de droger en strijk alles zo heet mogelijk. Vaak komt er naar een paar weken een ongediertebestrijder langs om je huis te controleren. Een tweede behandeling is over het algemeen wel nodig om volledig de beestjes te kunnen uit te roeien...