Je hart luchten bij je vrienden? Zo doe je het op een productieve manier

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Vrienden zijn er altijd voor je, ook als je iets vervelends meemaakt. Waar zouden we zijn zonder ze? Als je even je hart wilt luchten, staan je vrienden voor je klaar. Maar hoe maak je zo'n ranting sessie eigenlijk nuttig en prettig voor beide partijen? Wij leggen het je uit.

Lees ook: Heb je spijt van iets? Zo kom je van het gevoel van spijt af

Laat je vrienden van tevoren weten dat je je hart wil luchten

Je hart luchten bij je vrienden doe je waarschijnlijk vaak spontaan. Er gebeurt iets en je bent er van slag van, dus ga je naar je vrienden toe om erover te praten. Logisch, maar het is goed om je vrienden even een heads up te geven voordat je je hart komt luchten. Hierdoor kunnen zij zich ook even mentaal voorbereiden op wat je ze komt vertellen. Je hart luchten is vaak iets dat jij moet doen en waarbij de ander luistert, maar goed kunnen luisteren kost ook energie. Gun je vrienden dus even een momentje om hier klaar voor te zijn. Zo heb je veel meer aan je gesprek.

Als je over iets heftigs wil praten, is het goed om het gesprek in te plannen

Wil je graag je hart luchten over iets dat best heftig is? Dan is het goed om dit gesprek niet spontaan te laten plaatsvinden. Voor de persoon die naar je luistert, kan dit namelijk ook een heftig gesprek zijn. Ze even de mogelijkheid geven om zich voor te bereiden is dus altijd goed, maar in dit soort gevallen al helemaal. Plan het gesprek in met ze. Dan hebben jullie allebei de mogelijkheid om je mentaal voorbereiden op dit zware gesprek.

Lees ook: Ben jij mensenschuw? Dat komt misschien hierdoor!

Zie je hart luchten meer als een gesprek

Je hart luchten is vaak een soort monoloog. Je praat en iemand luistert. Even alles eruitgooien is nu natuurlijk je prioriteit, maar onthoud dat een vriendschap wederzijds is. Laat je vriend(in) daarom weten dat je dankbaar bent voor hun tijd en voor het feit dat ze je een luisterend oor bieden. Doe dit ook voor hen wanneer ze het nodig hebben. Vraag na afloop van je rant ook hoe het met hen gaat, zo voelen zij zich ook even belangrijk. En als ze iets nuttigs te zeggen over je situatie, laat ze dan vooral hun zegje doen.

Zoek ook naar andere manieren om je stress te verlichten

Je hart luchten kost voor jou energie, maar voor je vrienden ook. Het is logisch dat je naar je vrienden gaat als je steun nodig hebt, en we gaan je ook zeker niet vertellen dat je hiermee moet stoppen. Wel is het goed om stil te staan bij hoe het met je vrienden gaat en of ze mentaal wel ruimte hebben om naar je problemen te luisteren. Maak jezelf niet afhankelijk van je vrienden als je ergens mee zit en zoek ook naar andere manieren om je gevoelens te uiten. Doe dit bijvoorbeeld door je gevoelens op te schrijven of in een ander creatief projectje te stoppen.