Leuke ideeën om je 21 diner te vieren

Vrije tijd door Esra

Hoera, 21 jaar! En dat betekent dat het tijd is voor je 21 diner. Een feestelijke avond vol gezelligheid en een heerlijk diner. Ben jij nog op zoek naar ideeën om deze avond perfect te maken? Lees dan snel verder. Wij delen namelijk de leukste ideeën voor jouw 21 diner.

Wanneer jongeren 21 jaar worden, zijn ze officieel volwassen. Het is het begin van een nieuwe fase in hun leven, waarin ze nu ook financieel onafhankelijk zijn van hun ouders. Dit mag gevierd worden en daarom geven veel jongeren een 21 diner. Wist je trouwens dat deze traditie typisch Nederlands is? Oorspronkelijk is de traditie ontstaan binnen studentenverenigingen. Hierbij gaven de studenten wanneer ze 21 jaar werden een diner voor alle clubgenoten bij hun ouders thuis. Een gezellige, leuke en lekkere manier om deze bijzondere leeftijd te vieren. Hoe maak je deze avond tot de perfecte avond?

Kleurenthema

Een kleurenthema ziet er zowel in het echt als op de foto’s erg mooi uit. Vraag de gasten van tevoren of ze zich allemaal in een door jou gekozen kleur willen kleden en zorg zelf voor de versieringen in die kleur. Denk aan: disco ballen, kaarsen, servetten, bestek, bloemen en tafelkleden. Wil je echt álles in één kleur, pas het eten daar dan ook op aan. Maar pas op dat je het jezelf ook weer niet té moeilijk maakt.

Lees ook: Kijk jij uit naar je verjaardag of zie je er tegenop? Dit is waarom

Of toch een ander thema?

Naast een kleurenthema zijn er heel veel andere thema’s die jij misschien nog wel mooier vindt, denk aan:

 • Een tropisch thema met veel kleuren en zomerse uitstralingen
 • Een sprookjes thema
 • Een thema met alles vintage
 • Een thema gebaseerd op een film of serie
 • Een black & gold thema
 • Een glitter & glamour thema
 • Een disco thema met zoveel mogelijk kleur
 • Een rustic chic thema
 • Een gala thema waarin het niet chic genoeg kan
 • Een burnt orange thema
 • Een rotan thema

5- of 3-gangen menu

Kies je voor een 5- of 3-gangenmenu? Maak dan een mooie, in het thema passende menukaart en leg deze op ieders bord. Zo weet iedereen wat voor lekkere gerechten hem of haar te wachten staan. Vraag van tevoren wel even naar eventuele allergieën. Zo is het voor iedereen mogelijk om mee te genieten van al het lekkers.

Tapas avond

In plaats van een 5- of 3-gangenmenu te serveren per persoon, is het ook mogelijk om planken te vullen met kleine gerechten en deze op de tafel te zetten. Zo maak je er een soort tapas avond van, waarbij iedereen zelf keuze heeft uit allerlei heerlijke hapjes. Ook hierbij is het mogelijk om meerdere rondes te serveren.

Uitnodiging

Om te zorgen dat jouw vrienden ook daadwerkelijk aanwezig zijn, stuur je ze natuurlijk wel een uitnodiging. Dit is mogelijk via een appje, maar het is nóg leuker om het te doen via een echte uitnodiging via de post. Ontwerp een uitnodiging in het thema van het diner en doe deze bij iedereen in de brievenbus. Hoe leuk!

Heerlijke cocktails

Cocktails zijn altijd een leuke toevoeging aan een feestje. En dus ook aan jouw 21 diner. Maak van tevoren de lekkerste cocktails met en/of zonder alcohol en serveer ze tijdens het dineren. Dat wordt genieten!