Het is bubbelbad dag: zo maak je het perfecte bad klaar

Ontspanning door Anjali

Acht januari is het bubbelbad dag: het is namelijk goed vopr je lichaam en je geest. Maar hoe maak je nu het perfecte bad klaar?

Niet te heet

Een warm bad is bedoeld om je te ontspannen. Daarom wordt een bad van tussen de 36 en 38 graden aangeraden.Het badwater mag niet warmer worden dan dit: als het wél warmer is, dan kan het hete water je hart en bloedsomloop belasten. Ook is het een feit dat hoe heter het water is, hoe meer vocht je verliest in je huid. Daarnaast is een koel bad ook goed voor de gezondheid, om bijvoorbeeld even lekker af te koelen. Hierbij mag de temperatuur niet lager dan twinitg graden zijn. Het lichaam moet dan heel veel energie gebruiken om de lichaamstemperatuur goed op peil te houden. Water met een koudere temperatuur zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, wat ertoe leidt dat het lichaam niet meer af kan koelen. Dit zorgt voor warmteophoping, wat eigenlijk allesbehalve productief is als het gaat om afkoelen.

Duur van het bad

Te lang in bad gaan kan dus de bloedsomloop belasten en de huid uitdrogen. Een warm van van 36 tot 38 graden is hierbij de ideale temperatuur, voor (het liefste) een badduur van vijtien tot twintig minuten. Een bad van vijf minuten is echter al voldoende om te kunnen profiteren van de rustgevende en ontspannende effecten van het bad. Ook wordt ongeveer twee keer per week aanbevolen om weer fris en uitgerust de week door te komen.

Olie, badzout of badschuim?

Een bad is niet compleet met alleen warm water. Je wilt er van alles aan toevoegen: badzout, badschuin, badparels, of olie. Afhankelijk van wat je wilt bereiken met het bad, kun je kiezen. Oliën, zoals lavendelolie of eucalyptusolie, geuren erg lekker en zijn ook nog eens goed voor de huid. Ook badzout en badschuim ruiken heerlijk, maar deze kunnen de huid uitdrogen, dus na het bad is het verstandig om goed te hydrateren met bodylotion. Kruiden of bloemen kunnen genezend en verfrissend werken in een warm bad, maar doe van te voren geode research.

Sfeermakers

Om jouw bad echt een fijne sfeer te geven, kun je rustgevende muziek opzetten. Dit hoeft geen zachte relaxende klank te zijn, maar kan ook je favoriete liedje zijn. Daarnaast is een leuke film ook altijd fijn, maar zorg ervoor dat het elektrische apparaat waarop je kijkt ver genoeg van het water verwijderd is. Ten derde zijn kaarsjes bijna onmisbaar voor een ontspannende sfeer: Zet het badkamerlicht uit en laat je leiden door de warmte van de (geur)kaarsen.