Feestdagenstress? Zo voorkom je dat

Lifestyle door Anjali

Sinterklaas is alweer een tijdje geweest en Kerstmis en oud en nieuw staan weer voor de deur. Dat is altijd heel leuk, maar kan ook voor veel stress zorgen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken, en dit kun je ertegen doen.

Cadeaus

Cadeautjes krijgen is altijd leuk, maar cadeautjes geven is vaak een hele opgave. Begin daarom ruim op tijd, zodat je alle tijd hebt om te bedenken wat je wilt geven en waar je het wilt kopen of bestellen. Bedenk je ook dat pakketjes vaak vertraging hebben rondom de feestdagen, dus op tijd beginnen is echt een must.

Geld 

Laten we eerlijk zijn, december en de feestdagen kosten altijd veel geld. De cadeaus inkopen, het eten verzorgen, versieringen halen en soms kilometers rijden van de ene familie naar de andere. Misschien heb je wat minder te besteden, maar hoe maak je er dan alsnog een groot feest van? Het hoeft allemaal niet zo duur als je denkt: op de meeste websites kun je een prijsgrens instellen, waardoor je alleen cadeautjes ziet die binnen jouw budget zijn. Ook een zelfgemaakt cadeau is altijd een goede optie: zoek een aantal leuke DIY's op Pinterest en gebruik alleen dingen die je al in huis hebt. Weinig geld voor het eten? Bekijk wat de aanbiedingen zijn, of stel voor dat iedereen een eigen gerecht meeneemt. Kerst gaat om samen zijn, niet om wie het meeste heeft gespendeerd!

Tijd

December is niet alleen een dure maand, maar ook een drukke maand. Het begint met pakjesavond, een aantal weken later de kerstdagen en tot slot ook nog Oudjaarsdag. De feestdagen kunnen bij elkaar best vermoeiend zijn, en daarom is het zo belangrijk om grenzen te stellen. Geef jezelf de mogelijkheid te bedenken wat je nu écht graag wilt: waar wil je heen, wanneer wil je een rustige dag en met wie wil je de feestdagen spenderen? Moe zijn na drukke dagen is normaal, maar als je nog steeds vermoeid bent in het nieuwe jaar is dat niet de bedoeling. Ook jouw tijd is kostbaar, en hoewel je het voor iedereen gezellig wilt maken, hoef je daar niet zelf onder te lijden.