Welke verschillende soorten migraine zijn er en wat kun je ertegen doen?

Sport & gezondheid door Djamila

We hebben allemaal weleens last van hoofdpijn. Erg vervelend, maar wij nemen twee aspirientjes en we kunnen er weer tegenaan. Migraine is veel meer dan alleen hoofdpijn. Het zijn herhaalde aanvallen van plotselinge hoofdpijn, die gepaard kunnen gaan met braken, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren, echt niet prettig dus.

De variant clusterhoofdpijn

Er bestaan verschillende soorten migraine, waaronder clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn wordt vaak beschreven als een van de meest intense pijnen die een persoon kan ervaren. Je ervaart hevige pijn aan één kant van je hoofd. De pijn voel je achter je oog of bij je voorhoofd. De kenmerken van clusterhoofdpijn zijn pijnlijke aanvallen die kort duren maar erg intens zijn, rode ogen die tranen en opgezwollen zijn én heb je last van een verstopte neus. Clusterhoofdpijn wordt veroorzaakt door een abnormale activiteit in bepaalde delen van je hersenen. Daarnaast kan het ook een genetische aandoening zijn. Al zou je het niet geloven, maar mannen hebben vaker last van clusterhoofdpijn, men denkt dat de hormonen hierin een rol spelen. Clusterhoofdpijn kan een grote impact hebben op het dagelijks leven van iemand. Je kunt op enkele manieren de aanvallen tegengaan maar helaas zitten hier wel nadelen aan. Bij een eerste aanval stuurt de huisarts je naar het ziekenhuis voor een behandeling. Hier kun je extra zuurstof krijgen of sumatriptan, hierbij krijg je een prik onder de huid die de bloedvaten in je hersenen nauwer maken. Als je vaker last hebt van de aanvallen, kun je met een neuroloog bespreken welke behandelingen je thuis zou kunnen doen. Zo kan je leren een zuurstofbehandeling thuis te doen, kun je leren de sumatriptanprik aan jezelf te geven of kan je de sumatriptan-neusspray gebruiken.

Aangezichtspijn oftewel trigeminusneuralgie

Een andere vervelende variant is aangezichtspijn, ook wel trigeminus neuralgie genoemd. Aangezichtspijn is onder te verdelen in typische aangezichtspijn en atypische aangezichtspijn. Bij typische aangezichtspijn heb je last van felle pijnscheuten die door je gezicht schieten. Deze aanvallen komen onverwachts en zijn van korte duur. Doordat de pijnaanvallen kort duren is de behandeling voor typische aangezichtspijn vooral voorkomen en verminderen van de pijn. Er zijn verschillende medicijnen en ingrepen die de pijn kunnen verminderen. De atypische aangezichtspijn is daarentegen langdurig en heeft een aanhoudende pijn. Deze pijn wisselt in intensiteit, maar bij veel mensen gaat de pijn nooit helemaal weg. Helaas kan het jaren duren om atypische aangezichtspijn tegen te gaan. Dit komt doordat er zoveel verschillende oorzaken kunnen zijn.

Onderneem actie

Zoals je hebt kunnen lezen is het echt geen pretje om deze varianten van migraine te ervaren. De juiste oplossing vinden kan een tijdje duren. Ga daarom op tijd naar de huisarts als je de voorgenoemde symptomen ervaart!