8x redenen waarom je in het nieuwe jaar wilt ontspullen

Vrije tijd door Esra

Terwijl er wel steeds meer spullen bij komen, vind je het zonde om de oude spullen weg te doen. De spullen stapelen zich op en je raakt langzamerhand het overzicht een beetje kwijt. Is dit herkenbaar? Begin dan het nieuwe jaar met een frisse start door te ontspullen. Wij vertellen je waarom dit een goede idee is.

Je bent minder tijd kwijt aan schoonmaken

Ten eerste scheelt het in de tijd die je kwijt bent aan het schoonmaken. Het is nou eenmaal niet meer mogelijk om de spullen schoon te maken die je weggedaan hebt, hierdoor hoef je dus minder schoon te maken. Wij mensen zeuren altijd dat we tijd te kort hebben, dus deze extra tijd komt waarschijnlijk handig van pas.

‘Opgeruimd staat netjes’

Het is toch irritant dat je elke keer wanneer je visite krijgt, je eerst alle spullen moet wegstoppen. Is het niet veel fijner om je huis mooi opgeruimd te hebben? Zodat je jezelf, ook wanneer er onverwachts bezoek voor de deur staat, niet hoeft te excuseren voor de rommel. En daarbij wil je toch ook trots zijn op hoe je het huishouden runt?

Je bespaart geld en creëert overzicht

Door alle overbodige spullen is de kans groot dat je geen overzicht meer hebt en niet meer weet wat je nou precies in je huis hebt liggen. Misschien koop je hierdoor wel producten die je al hebt. Dat is zonde van het geld. Wanneer je meer overzicht creëert door de dingen weg te doen die je niet meer gebruikt, weet je wél wat je bezit. Niet alleen bespaar je hierdoor geld, ook verdien je misschien nog wel wat aan de dingen die je verkopen wilt. Daarnaast wordt het makkelijker om dingen terug te vinden.

Lees ook: 4x spullen in je huis die veel geld waard zijn

Het geeft een relaxed gevoel

Thuiskomen in een leeg, opgeruimd en georganiseerd huis geeft een relaxed gevoel. Door te ontspullen creëer je een huis waar je echt tot rust komt. En dat is belangrijk, want een thuis moet ook echt voelen als een thuis. Een plek om jezelf op te laden. Omring je daarom met spullen die jou echt blij maken.

Het verbetert je focus en productiviteit

Wanneer je je bevindt in een omgeving zonder afleiding en rommel is het gemakkelijker om je te richten op je taken en projecten. Een opgeruimde omgeving heeft daardoor een positieve invloed op jouw concentratie en productiviteit.

Je helpt anderen en het milieu

Door de spullen die je zelf niet meer nodig hebt te doneren of weg te geven aan anderen, ondersteun je anderen. Misschien komen deze spullen bij anderen heel goed van pas. Daarbij wordt hierdoor hergebruik en recycling bevorderd. Dit is op zijn beurt weer goed voor het milieu.

Het zorgt voor een betere leefomgeving

Door te ontspullen en dus onnodige spullen uit je huis te verwijderen, krijg je de mogelijkheid om alle beschikbare ruimte effectiever te gebruiken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je huis groter lijkt. Ook leidt het tot een aangenamere en efficiëntere leefomgeving.

Ontspullen verbetert je emotionele welzijn

Zelfs voor je emotionele welzijn is het goed om te ontspullen. Heb jij bepaalde spullen waar je negatieve gevoelens aan associeert, dan zorgt het ontspullen ervan mogelijk voor emotionele voordelen. De negatieve gevoelens verdwijnen uit je huis én je creëert op deze manier een gevoel van controle over je leefruimte en leven.