80% kans op regen? Dit betekent het weerbericht echt

Lifestyle door Anjali

Dit najaar merken we dat er heel veel regen valt en daar kleden we ons dan ook op. Capuchons, paraplu's, regenjassen: vaak zijn ze nodig, maar soms valt er helemaal geen regen, terwijl er wel zestig procent kans op het weerbericht stond! De weerapp vertelt je wel wat de kans is, maar niet hoe je de kans af moet lezen. Dat vertellen wij je.

Percentage regen

Gebruik jij ook altijd een weerapp met icoontjes? Een zonnetje betekent dat de zon schijnt, een wolkje dat het bewolkt is en een regenwolk dat het gaat regenen. Daarbij zie je vaak ook een percentage staan, zoals veertig procent. Misschien denk je dat dit betekent dat er veertig procent kans is op regen, maar dat heb je mis. Het percentage geeft namelijk niet aan hoveel kans er op regen is, maar het percentage geeft aan hoe groot het gebied is waar de regen valt. Is er in Amsterdam veertig procent kans op regen? Dan kan veertig procent van Amsterdam een bui verwachten. Zie jij weleens dat de kans op regen tachtig procent is, maar is er geen wolkje te bekennen bij jou? Dan hoor jij bij de gelukkige twintig procent waar geen regen valt. Lucky you!

Weerapps

Nog iets: als er staat dat er zestig procent kans is op regen, gaat dat over een tijdsperiode van 24 uur. Hierbij kun je de nacht dus ook meetellen. In dat geval zal zestig procent van jouw woonplaats misschien regen meemaken, maar dat kan ook zijn wanneer we allemaal slapen. Nog een ding: de kans op regen meet ook slechts enkele druppeltjes, het is dus belangrijk dat je kijkt naar de vermelde millimeters in de weerapp. Ook woordgebruik op weerapps is belangrijk: soms zie je 'buien' staan, en soms het woord 'regen'. Buien worden gebruikt wanneer de neerslag minder dan eer uur duurt, terwijl regen wordt gebruikt wanneer de neerslag langer duurt.